Fungi

Rikard Gunnarsson 09:00 2 Nov 2023

I den svenska ekothrillern Fungi har en dödlig svamporganism utrotat majoriteten av mänskligheten, vilket lämnat världen i ruiner. En grupp forskare söker desperat efter ett botemedel för att stoppa smittspridningen en gång för alla - men andra överlevare står plötsligt i deras väg, och tror sig veta bättre hur svampens effekter ska bekämpas.  

Filmen kastar in oss i denna dystra verklighet genom en klyschig öppningssekvens där information delges genom nyhetsreportage. Det är lika nyskapande som det låter, det vill säga inte alls. Samma gäller för flera andra schablonartade aspekter i Fungi, vars manus är slarvigt ihopkastat och idéfattigt. Potentialen för en någorlunda underhållande skräpfilm finns, men dessvärre omfamnas inte B-rulle tonaliteten nog. Istället tar sig filmen för seriöst - man skrattar inte med den, utan åt den.

Att Fungi dessutom försöker vara större än dess låga budget tillåter gör det mer skrattretande, för snarare än att verka ambitiöst tycks det att filmskaparna tagit sig vatten över huvudet. Det bjuds på eldstrider och båtjakter, men det hela framstår billigt, präglat av rekvisita som påminner om leksaker och frenetisk klippning vars enda syfte är att dölja det låga produktionsvärdet.

Berättelsen påstås utspela sig i ett postapokalyptiskt Sverige, men det känns inte av. Snarare tycks det vara ett levande rollspel där deltagarna inte verkar särskilt engagerade. Alltsammans resulterar i en total blunder, som utan tvivel är en av årets sämsta produktioner och ett steg i fel riktning för svensk genrefilm. 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner