Frigörelsen

John Åsenius 09:00 19 May 2022

I den lilla bergsbyn Mizur i Nordosettien lever Ada (Milana Aguzarova) omgiven av andras viljor. 
Hennes klängiga lillebror Dakko (Khetag Bibilov) ger henne inte en lugn stund och krymper hennes redan oansenliga personliga utrymme. Den sjuklige och kontrollerande fadern (Alik Karaev) gömmer hennes pass och tvingar henne konstant att redogöra för sina förehavanden. Samtidigt har hon den uppvaktande Tamik (Arsen Khetagurov) efter sig som endast hör det han vill höra.

Den enda förebilden av männen i hennes liv är storebrodern Akim (Soslan Khugaev) som lyckats ta sig ur faderns krampaktiga grepp och flytt byn. Själv drömmer hon om att en dag göra detsamma och frigöra sig.Regissören Kira Kovalenko, själv med ursprung från de ryska bergen i Kaukasus, har i Frigörelsen, inspirerad av italiensk neorealism, skapat ett välgjort, mänskligt drama om en inre kamp emot yttre krafter. 

Adas egen vilja överbemannas ständigt av andras krav och begär. Kvävd liksom bunden av familjebanden kämpar hon med att inte vara en biroll i sitt eget liv i sökandet efter frihet. 
Skådespelarna, de flesta lokala amatörer, skapar ihop med Kovalenkos regi en autentisk närvaro filmen igenom som ger karaktärerna ett djup större än deras handlingar. Verklighetsförankrad längs motorvägar, bland vittrande fasader och med de dammiga bergen som kuliss är filmen en klaustrofobisk och frihetstörstande upplevelse. Om hur det förflutnas trauman lever kvar i oss, om längtan och om konflikten i att bryta sig loss.

Razzhimaya kulaki
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner