Following

Andreas Heilborn 09:00 13 Jul 2023

Innan Batman-trilogin (2005–2012), Dunkirk (2017) och Tennet (2020) arbetade regissören Christopher Nolan med små medel. Genombrottet kom med Memento (2000) men redan två år innan började han hitta sin stil.

I svartvita lågbudgetfilmen Following följer författaren (Jermey Theoblad) efter människor och observerar deras vardag för inspiration. Han blir dock påkommen av inbrottstjuven Cobb (Alex Haw) som tar med honom på bostadsinbrott. Snart börjar författaren själva utforska inbrottets ädla konst. Men till vilket pris.
Nolan-älskaren kommer att känna igen många av regissörens kännetecken. Det ickelinjära berättandet finns där likt i Memento eller Dunkirk. Den psykologiska aspekten är med då gränserna i Following suddas ut.
 
Gällande det icke-linjära berättandet undrar jag om Nolan sneglat på kollegan Quentin Tarantino som ett par år innan både gjorde Reservoir Dogs (1992) och Pulp Fiction (1994) som berättas på liknande sätt. 
Med amatörer i rollerna och med en ganska kort historia - filmen är på cirka 64 minuter - där det också ska in mycket, så kanske den inte håller hela vägen. Men trots en liten budget märks redan då att den 28-åriga Nolan hade talang och som uppvärmning inför kommande Oppenhemier är Following helt klart sevärd. En brittisk thriller med nerv och spänning.
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner