Flykten över gränsen

David Weiss 09:00 22 Oct 2020

Gerda (Anna Marie Skarholt) skuttar runt familjens gård med ett förkläde som mantel övertygad om att hon är en musketör. Utanför fantasins underbara gosefilt befinner man sig i fyrtiotalets nazistockuperade Norge. Spänningarna går heta med beväpnade soldater som håller byns gator under sträng uppsikt. Samtidigt gömmer Gerdas föräldrar ett judiskt syskonpar, Daniel (Samson Steine) och Sarah (Bianca Ghilardi-Hellsten) bakom en lönnvägg i källaren. Rykten har spridits i byn och trots att nazisterna inte hittar syskonparet förs föräldrarna iväg.

Flykten över gränsen är en renodlad spänningsfilm baserad på Maja Lundes förlaga. Den kammade hem bästa barnfilm hemma i Norge på den årliga Amanda-galan. Gerda och hennes bror Otto (Bo Lindquist-Ellingsen), som tutats i nazistpropaganda på lokala Hitlerjugend-möten och därför en minst sagt tvivelaktig flyktkompanjon, ska hjälpa syskonparet över gränsen till Sverige. Filmen byggs upp med gedigen och klassisk spänningsmetodik: nazisterna är hack i häl, följer barnens varje steg och de olika delmålen på väg mot Sverige visar sig dölja faror man inte hade kunnat förutse. Särskilt skickligt och inkännande är det när en granntant nära gränsen, som till skillnad från föräldrarna inte drabbats av matransoneringarna utan kan bjuda på lyxvaror som mjölk och ägg, förvandlas till ett hot genom subtilt och situationsspecifikt manus.

Det är en gedigen film som är genremedveten och pratar oväntat vuxet med en ung publik utan att tumma alldeles för mycket på sin thrillerambition.  

 
Flukten over grensen
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Mank

Calle Wahlström har sett David Finchers film om manusförfattaren Herman J. Mankiewiczs arbete med Orson Welles mästerverk "Citizen Kane".

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!