En kulinarisk resa med Alain Ducasse

Oscar Westerholm 13:30 7 Sep 2018

Alain Ducasse har 21 michelinstjärnor. Det är svårt att föreställa sig att man kan bräcka detta, men hans kollega Joël Robuchon lyckades faktiskt samla på sig 32 före sitt frånfälle för lite mindre än en månad sedan. Detta är givetvis svindlande prestationer, som bara kan jämföras med de astronomiska priser som står ingraverade på menyerna.

Det ”glokala”, en blandning mellan det globala och lokala, är, menar Ducasse, framgångsreceptet. Överallt i världen smäller han upp nya luxuösa restauranger. Det traditionsbundna franska köket ska ligga som ett slags bas till lokala mattraditioner som Ducasse vetgirigt lägger beslag på.

I En kulinarisk resa med Alain Ducasse får vi följa med den berömda kocken kors och tvärs över världen. Det rastlösa resandet, genom flygterminaler och kakaoplantager, fiskodlingar, slott och cockpitar, sveper med tittaren på en sinnlig resa. Ducasse är avsiktligt tillknäppt vad beträffar sitt privatliv, vilket också skapar intrycket att han lever, äter och andas mat. Ett djupare personporträtt hade förmodligen dragit ner tempot. Nu hamnar i stället all fokus på mat, resor och ett slags franskt köksfilosoferande, vilket är till filmens fördel. Kameran tar sig tid att fånga upp naturens komplexa mönster, dess läten och förgreningar: intrycket är nästan olfaktoriskt, taktilt. Detta är en film som med hjälp av ett skickligt bildberättande förför alla dina sinnen, inte bara syn och hörsel.  

Det hade varit intressant med en diskussion om makthierarkier inom restaurangbranschen. Eftersom Ducasse för närvarande är herren på täppan hade det varit på sin plats. Men denna vackra, välgjorda, något tandlösa dokumentär rekommenderas likväl för alla med intresse av substans och, ja, mat.

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!