Boy from Heaven

Andreas Heilborn 18:27 17 Nov 2022

Al-Azhar moskén i Kario invigdes 972. I nutid är det ett universitet med cirka 100 000 studenter. I Tarik Salehs thriller Boy from Heaven antas den enkla och unge fiskarsonen Adam (Twafeek Bahrom) till al-Azhar och kastas snabbt in i ett smutsigt maktspel.

Twafeek Bahrom gör ett starkt porträtt som Adam. En ung, blyg pojke som under filmens gång utvecklas till en ung stark man. Det är många gånger bländande skådespeleri. Fares Fares gör rollen som säkerhetsagenten Ibrahim, en manipulativ man som ändå har ett gott hjärta, med ett vackert tillbakahållet spel. Han slits mellan yrket och sin egen moraliska kompass. En pappa som tappat fotfästet i alla smutsiga intriger. Bunden av det han själv varit med och skapat och egentligen inte fri. Han låtsas bygga ett förtroende med Adam men räds när han kommer honom för nära. Det de har är inte sant eller äkta intalar han sig.


Framför allt är det spännande att se en religiös thriller med mellanösterntema. Man kommer bakom stereotypa porträtt av muslimer. I stället blir det en betraktelse av det goda mot det onda, vänskap och brutna lojaliteter. På något sätt också en reflektion över religionens betydelse och hur den tolkas.    

Det är nästan helt tiden oavbruten spänning. Likt Adam vet vi inte vem han kan lita på. Hans rädda och hukade kropp blir också vår. Tarik Saleh bygger upp thrillermomenten väl utan onödiga pauser. Man får följa Adams stundtals rädda ansikte genom dagarna på universitetet eller genom svettiga och intensiva nätter i ett aldrig sovande Kairo.
Svensk film behöver kreativa filmskapare som ger oss berättelser från verkligheten. Oavsett spelplats.  

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner