Booksmart

Oscar Westerholm 10:00 20 Jun 2019

Många high school-filmer följer en rätt förutsägbar (och tröttsam) logik. Sportfånen är alltid dum i skallen, på gränsen till förståndshandikappad. Skolans snyggaste tjej har definitivt, åtminstone enligt vandringssägnen, legat med hela fotbollslaget. Plugghästen väljer alltid bort flärd och fläkt till förmån för framtida framgångar. Molly och Amy tillhör definitivt den sistnämnda gruppen. Under hela sin skoltid har de valt bort alla sociala aktiviteter som inte tjänar något slags framtidsfrämjande syfte, men nu när de står inför vuxenlivets stupande brant drabbas de av en oväntad och oroväckande insikt. Även skolans snyggaste tjej, sportfånen och en hel drös andra typer har kommit in på prestigefyllda skolor. De två vännerna bestämmer sig för att göra det bästa av den sista kvällen som high school-elever. Det är dags att ta igen allt de gått miste om.

Olivia Wilde debuterar som regissör med den idiosynkratiska komedin Booksmart. Wilde har tidigare utmärkt sig som skådespelare i tv-långköraren House och i den utskällda melodramen Life itself från ifjol, men det är inget som kunnat förbereda en på vad för typ av filmguld hon vaskat fram ur en störtflod av halvdassiga high school-klyschor. Precis som titeln utlovar, är Booksmart en både beläst och smart film. På samma gång som den förhåller sig kontrollerat till sin genretillhörighet, vågar den likväl ta ut svängarna på ibland oväntade sätt. Buskis blandas med surrealism, tokfånig snuskhumor blir bordsgranne med sofistikerade filosofiska utsvävningar.

Booksmart skärskådar high school-genren på ett sätt som mycket väl hade kunnat slå fel, men som här sitter som en smäck. Det är en smart, hjärtevärmande och hysteriskt rolig film. En av sommarens bästa filmer och en framtida klassiker.

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner