Blood Diamond

Hannes Dükler 17:22 23 Jan 2007
Pressvisningar av kommande filmer sker många gånger redan klockan nio på morgonen. Att börja dagen med att bevittna hur milismän i Sierra Leone mycket grafiskt slaktar barn samt lär de överlevande att bli soldater genom att avrätta fångar — ja, vid sådana tillfällen är jag tacksam över att jag sällan äter några rejälare frukostar. Inledningsscenerna i Blood Diamond är helt enkelt något av det mest magstarka jag sett.
Och det är en verklighet som ständigt pågår medan resten av världen tittar bort, som så många gånger förr. Ladida. Så synd då att manuset är en katastrof.
Överpedagogiskt förklaras hur Afrika exploateras i jakten på diamanter som ska bäras av vita, förmögna kvinnor och hur pengarna bekostar de ständiga inbördeskrigen. Här finns viljan men knappast rätta känslan. Men ambitionen och syftet ska absolut inte förringas.
I centrum står fiskaren Solomon som, mot löfte om hjälp att återse sin tillfångatagna familj, leder smugglaren Danny (DiCaprio) till en undangömd diamant.
Och jag tror att jag kommit på grejen med hans omtalade valpighet. Det är som om han inte riktigt förstått att han har blivit en vuxen man, som att han måste bevisa det för oss i varje enskild roll. Och det är när han gör det som han ter sig så mycket yngre.
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner