Blair Witch

Morgan Sturesson 14:15 23 Sep 2016

Jag minns inte The Blair Witch Project som en särskilt bra film, men jag minns hajpen och strömmen av efterföljare i det som blivit en egen genre med etiketten “Found footage”. Nu, 17 år senare, kommer en uppföljare med nästan samma titel — och i stort sett samma handling.

Den här gången är det en lillebror till dokumentärfilmaren i första filmen som tar med sig några vänner ut i skogen för att leta efter sin försvunna syster. Detta för att någon hittat en DV-kassett i skogen med systerns filmmaterial och lagt upp det på Youtube.

Sedan den första filmen har kameramöjligheterna förbättrats avsevärt, vilket förstås ger bättre förutsättningar för en film där huvudpersonerna skildras enbart med hjälp av det egna filmmaterialet i dokumentär stil. Gänget som ska ut i skogen har med sig både en drönare och “öronsnäckskameror” (med inbyggd GPS!). Redan i upplägget är det tydligt att deras övertro på tekniken kommer att straffa sig.

Här kan man stanna upp och fråga sig om det är naturen eller tekniken som är fiende. Visserligen är det löjeväckande att huvudpersonerna ger sig ut i vildmarken så dåligt förberedda (utöver att de testade kamerautrustningen på krogen kvällen innan), men efter ett tag står det klart att tekniken inte är deras främsta fiende, utan en falsk frälsare som för dem i fördärvet. Det verkliga hotet är trots allt naturen, eller rättare sagt det övernaturliga.

Det är nu man ska bli skrämd. Men skrämseleffekterna består i första hand av att det omotiverat ofta är personer som plötsligt dyker upp i bild, något som de till slut själva raljerar över men som inte gör det hela mindre fånigt. I andra hand är det ljudläggningen som är otäck. Den är dock allt annat än så dokumentär som det visuella ska föreställa vara (även om det uppenbart fuskas där också). Riktigt skrämmande blir det först mot slutet av filmen.

Skådespelarinsatserna bidrar tyvärr inte heller till en dokumentär känsla. Vem som helst som fått lite feeling av den första filmen hade kunnat skrapa ihop folk och utrustning och gjort en film inte olik denna, en så kallad “fan film” som det finns så många av på Youtube. Det hade faktiskt varit mer underhållande att se.

Sjutton år gamla “The Blair Witch Project” kommer att vara fortsatt ihågkommen som en milstolpe. Blair Witch kommer då att vara lika bortglömd och osedd som dina sparade VHS-kassetter.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner