Bad Santa 2

Morgan Sturesson 16:12 23 Nov 2016

När det kommer till julfilmer så har ingen burit tomtedräkten med mindre värdighet än Billy Bob Thornton i Bad Santa. För att bräda det behövde man förstås göra en uppföljare.

Willie Soke är inte den typiska antihjälten. Han är en protagonist med nästintill total avsaknad av goda egenskaper. Det är också detta som utgör filmens grund, att någon som är utklädd till tomte gör sådant som att svära, supa, stjäla, slåss och ha sex. Själva handlingen blir underordnad de sketchartade situationer som uppstår.
 
Ytterligare två osannolika figurer från första filmens persongalleri återvänder i uppföljaren, men det är nytillskottet Kathy Bates som tillför filmen en ny dimension. Hennes förvandlingsnummer mellan tomtemor och gangstermamma är den största överraskningen där resten av manuset i huvudsak går ut på att vara grövre än man var i den första filmen.
 

Det finns en underliggande handling som ger både förklaring och djup till Willie Soke, egentligen mer än vad som fanns i föregångaren. Men detta allvar når inte upp till filmens yta där den lägsta sortens humor får härja fritt i jakten på ett garv och en stor publik. Skämten baseras på snusk, lyten och fördomar. Jag skrattar själv flera gånger och skäms lika ofta efteråt.

 
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner