American Made

Daniel Hånberg Alonso 10:00 24 Aug 2017

För alla som älskade Wolf of Wall Street men tyckte den innehöll alldeles för lite flygplan, CIA och smuggling.

Här är American Made – en film hög på sitt eget kokain, med Tom Cruise som en gladlynt smugglare och hans suveräna liv. Regin av Doug ”Edge of Tomorrow” Liman är påtänd och klippningen frenetisk vilket gör filmupplevelsen till en tripp i sig – men också ett tacksamt botemedel mot sommarens Cruise-fiasko Mumien.

Barry Seals (Tom Cruise) är en flygbolagspilot som stagnerat i ett trist liv utan tid för att göka med frugan. Så dyker CIA upp och föreslår att han börjar flyga åt dem i Latinamerika. Väl där så tycker drogkartellen att han självklart borde smuggla lite kokain åt dem tillbaka till staterna. Cashing! låter det i Barrys öron och snart har han så mycket pengar att han kan tapetsera om sitt hus flera gånger om.

Filmen öppnar med 70-talslogotyper och misskoloreringar à la välanvända VHS-kassetter. American Made är baserad på den verkliga storyn om smugglaren Barry Seals som var flitig från slutet av 70-talet till mitten av 80-talet. Vi får snart veta att VHS-plojen kommer från att Barry leder oss genom filmen via videoinspelningar från framtiden.

Barry Seals porträtteras som en man som bara är en slav av sina omständigheter, om än någon som njuter av det rejält. Hans liv skulle vara en prima vara om det inte vore för dumma regeringen. Sanningen var lite mörkare än så men om man blundar för det så är det här bland det bästa Tom Cruise gjort på flera år. Ibland glömmer man till och med bort att det är Tom Cruise!

 I American Made är tempot så rappt att man kan tro att alla inblandade snortat lite ladd själva. Men underhållande är det med sina retrovisuals, speedade energi och skojfriska manus.  Stämningen är på topp och Tom Cruise ler sig genom nästa varje filmruta. Man behöver inte följa tv-serien “Narcos” för att dras med i denna moraliskt dubiösa true story-rulle som trots sina skavanker levererar.

Ps. För den som vill se en annan sida av drogsmugglingen i filmen rekommenderas dokumentären Cocaine Cowboys.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner