A Million Ways to Die in the West

Sebastian Lindvall 22:50 29 May 2014Seth MacFarlane har skrivit, regisserat, producerat, gett sig själv huvudrollen och säkert också onanerat och sprutat över affischen till den krutfattiga västernkomedi A Million Ways to Die in the West. Showmannens komiska muskler tränades upp med sketcherna i Family Guy, vilket märks när den mer generösa speltiden utnyttjas till att dra vits på vits tills det inte längre är någon vits att göra det i långfilmsformat.

Den enkla historien, om en kärlekstörstig och feg fårbonde (Seth MacFarlane) som retar upp vilda västerns farligaste revolverman (Liam Neeson), tar lika lång tid på sig som en stäpplöpare i ett vindstilla vakuum. Västernhålan blir en samlingspunkt för en profan parodi på genrens klichéer, extra synliggjorda av huvudpersonens moderna blick på dåtida seder och livsvillkor. De anakronistiska krockarna påminner om de svärande hippieriddarna i David Gordon Greens Your Highness, och det är jätteroligt – i fem minuter.

Inte ens MacFarlanes självförtroende kan dölja hans svagheter som bildberättare. Eller om det bara är hans intresse som svalnar så fort kameran upphör att vara en sovrumsspegel och måste vinklas mot miljö eller medspelare. Petitesser i en pervers och dötrist pojkfantasi.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner