A Hero

Oscar Söderman 09:00 24 Mar 2022

Den iranska stjärnregissören Asghar Farhadi som står bakom världshyllade filmer som Nader och Simin – En Separation och The Salesman är återigen tillbaka med en ny film. A Hero är en ofantligt stark berättelse om fängslade Rahim som sonar för obetald skuld. Under två dagars lång permission kommer han över en väska med guld. Först vill han casha in skänken från ovan, i stället lämnar han tillbaka den till dess rättmätige ägare. Han hyllas av lokalsamhället för sin gärning. Allt eftersom börjar de dock ifrågasätta om Rahim verkligen har rent mjöl i påsen, eller om han endast lämnade tillbaka pengarna för att framstå i bättre dager.

Amir Jadidi i huvudroll är klockren. Han bär ett slitet uttryck på ansiktet men är samtidigt fullkomligt obeveklig i sin kamp att bli rentvådd. Den iranska skådespelaren bär hela filmen på sina axlar, han gör det med bravur.

I ledning har han Farhadi som vann Grand Prix i Cannes för filmen förra året. Det är inte överdådig regi på display. Han syns inte, men känns. En djupt mänsklig berättelse skildras med stillsam säkerhet. Ofta känns vi som en fluga på väggen. Stjärnregissören litar med rätta på sina skådespelare. Han har valt ut dem väl, ingen felar.

A Hero är en moralhistoria med nyanser – om rätt och fel. Eller går det överhuvudtaget att definiera det så binärt? Det är en fruktansvärt fängslande berättelse att följa med på.

Ghahreman
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner