A Chiara

Oscar Söderman 09:13 4 May 2022

Vad skulle du göra om du fick reda på att din pappa är kriminell?

Den frågan tvingas Chiara ställa sig själv halvvägs genom Jonas Carpignanos nya film A Chiara. Efter en första akt som tätt följer en dag i 15-åringens vardag skakas hon av en bilexplosion och hennes pappa försvinner under gåtfulla omständigheter.

Filmens början är i mångt och mycket en investering. Vi får se ett lyckligt, om något ovetande, liv från tonåringens perspektiv. Carpignano tar sin tid för att etablera vad som senare kommer saknas. Payoffen är stark, men uppbyggnaden hade inte skadats om den trimmats ner flera minuter. Filmen är den tredje i regissörens Kalabrien-trilogi, men behöver inte någon tidigare vetskap av de två föregående (MediterraneaA Ciambra) för att avnjutas.

Swamy Rotolo spelar huvudroll och övertygar lika mycket som naivt ovetande som kritiskt grävande närmare slutet, hon bär filmen på sina axlar. Långsamt finner hon svar om sin fars leverne och hur det har påverkat omgivningen. Knarksmugglare är sällan kända för sina positiva effekter på grannskapen. Här finner filmen sin styrka.

A Chiara är en samhällsskildring med kritiskt granskande inslag blandat med stark dramaturgi om en dotter som brottas med sin familjs roll i samhället. Med samvetskval i fokus avslutar regissör Carpignano sin trilogi värdigt.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner