'71

Isabelle Espinoza 19:04 28 Sep 2014


’71 utspelar sig under tiden då Nordirland var Storbritanniens krutdurk. Året är 1971 och efter ett upplopp blir en brittisk soldat kvarlämnad på fel sida om fiendelinjen i Belfast. Den unge soldaten (Jack O’Connell som sågs senast i Blodsband) blir jagad som ett djur, och flyr genom gator, gränder, hus och lägenhetskomplex för att ta sig till säkerhet medan det blir allt suddigare för honom på vilken sida av linjen säkerheten finns, om den ens existerar och vilken hans egen roll är. Yttrar han sig för någon, avslöjar han med sin engelska arbetarklass-dialekt sitt hemmahörande på fel sida, och riskerar att bli dödad.

O'Connell förmedlar tyst den unge soldatens klaustrofobiska belägenhet. I hans ögon och med fysiska uttryck speglar han effektivt de svek, grymheter och bestialiteter som det krigsliknande tillståndet i Belfasts katolska kvarter triggar. Det är gruvligt spännande. Stämningen är intill bristningsgränsen förtätad.

Regissören Yann Demange långfilm-debuterar här med något så ovanligt som en action-thriller som samtidigt är en antikrigs-film med politiska lager och ett gripande sorgedrama. Tankarna går till John Carpenter, Paul Greengrass och Ken Loach. Filmen fick mycket uppmärksamhet och lovord under Berlins filmfestival i vintras. Det exceptionellt tighta manuset är skrivet av dramatikern Gregory Burke, känd i Sverige för genombrottspjäsen Gagarins väg. Också för honom är det filmdebut. Och nya stjärnan är tveklöst Jack O'Connell.

 
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner