50/50

Victor Schultz 14:19 21 Dec 2011

Det här med att drabbas av en dödlig sjukdom leder ofta till klyschor. Förmodligen är det helt i sin ordning med tanke på att den universala dödsångesten får människor att agera elementärt och fantasilöst. På film kan det emellertid bli tröttsamt med bleka människor utan hår som gör upp med sina inre demoner efter manual. Lyckligtvis är Jonathan Levine inte The Average Melodramatic Director, istället tar han med sig kreddpoängen från fullträffen The Wackness och skapar en egensinnig dödsdans med Joseph Gordon-Levitt i huvudrollen som den sjuke.
Seth Rogen sidekickar Gordon-Levitt som frispråkig och kåt bästa vän vars främsta råd är att utnyttja martyrskapet i sjukdomen för att få ligga. Trots Rogens kvaliteter står Bryce Dallas Howard för den starkaste birollsprestationen som filmhistoriens mest osympatiska flickvän sedan Angela Featherstones ragata i The Wedding Singer. Även Angjelica Huston gör en fin med-verkan som lätt neurotisk mamma. 50/50 är dock en film med ambitionen att skildra lika mycket allvar som humor, vilket kan vara en svår balansgång med en färgstark humorist som Rogen i en framträdande roll. Levine ror i alla fall det hela i hamn med en ödmjuk skildring som lyckas vara nyskapande och underhållande utan att tappa varken i trovärdighet eller seriositet.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner

Filmrecension: The Voyeurs

"Vackra kroppar gnids mot varandra i takt med att en eskalerande frekvens av huvudlösa repliker skaver mot publikens hörselgångar likt tops utan bomullstopp."