Kommentarer på: Ferguson, Husby och strukturerna vi helst blundar för

Visa inlägget

3 kommentarer

Skriv kommentar
 1. Bild för Andreas
  Andreas

  Jag förstår att du hellre diskuterar de problem som finns i Ferguson, men ärligt talat varför diskuterar du aldrig några problem för svarta människor i någon annan världsdel än Europa eller USA? Det skulle ju framstå som en ärlig omtänksamhet om alla svarta, istället för endast fokusera på de svarta som bor i vita delar av världen.

  Är det inte så att du hellre pratar om din ilska mot vita människor än att diskutera de problem som finns för svarta människor överallt.

 2. Bild för Dusty
  Dusty

  Andreas, hur rimligt är det att vi jämför oss med ett nordafrikanskt land tycker du? Jag tycker Amats resonemang låter vettigt eftersom USA och Sverige båda är I-länder och Sverige ser upp till USA så mycket som det gör och försöker emulera det in i det sista (t.ex. de två blocken som har uppstått i politiken bl.a.).

 3. Bild för Andreas
  Andreas

  Jag tycker ju knappast USA och Sverige är särskilt lika, till att börja med i det här fallet har USA haft en stor svart befolkningen sedan flera hundra år tillbaka. Dessa var slavar, detta har aldrig existerat i Sverige även ifall kungadömet Sverige handlat med slavar. Men Sverige upphörd slaveriet på 1300 och slavarna var inte svarta.

  Före 1960 finns i Sverige enstaka individer från Afrika, framtill 2010 har denna siffra stigit så att av alla utlandsfödda Svenskar så utgör Afrosvenskarna runt 15% av dessa.

  Vi har alltså inte samma historia som USA,Chile,Brasilien och de andra länderna i syd,mellan och nordamerika. De svarta i Amerika valde inte själva att flytta dit utan blev kidnappade och tvingade. Svarta i Sverige har själva valt att flytta till Sverige för att fördelarna med att bo här är så enormt stora i jämförelse med hemlandet.

  Vi har alltså minimalt gemensamt med USA's historia och hur man valt att utveckla landet. Att vi köper deras filmer, musik, mat osv är inte samma sak som att man liknar dem i sätt att tänka eller agera.

  Att peka på att det i stort sett bara finns två partier som vi Svenskar känner till i USA och sedan säga att "se vad vi apar efter" och ta det som intäkt för att vi är tvillingcivilisationer är ju bara infantilt. Blockpolitik uppstår bara då det finns flera partier som klarar av att göra upp sinsemellan.

  Det jag valde att påpeka med mitt inlägg är att Amat bara verkar vara intresserad att hitta problem med vita människor och att vara oärlig i sin framställning då han aldrig diskuterar problem för svarta människor i några länder där vita inte kan sägas vara orsaken.

  Amat verkar mer vara starstrucked i sin fixering vid USA, han är ju trots allt vänsteraktivist. För om man verkligen var intresserad av svarta människors problem, så borde man faktiskt ha mer artiklar om Afrika än om USA.

  Du kan väl läsa allt han skrivit och räkna hur många musikgrupper han skrivit om som kommer från Afrika.

Skriv kommentar

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla