Kommentarer på: Valerie Kyeyune Backström: "Hipster-Sverige har bekänt färg – förvåningen över Outkasts spelning är orimlig"

Visa artikeln

36 kommentarer

Skriv kommentar
 1. Bild för Yo
  Yo

  När ni på Rummet skriver kommentarer som detta och inlägg som det ovan undrar man varför det är mer ok att ni uttrycker rasistiska åsikter? Känns lite kontraproduktivt.

  "Det borde finnas ett särskilt rum för vita personer som vill tycka till om hiphop. I typ ett bergrum, under en vulkan så vi andra slapp höra"

 2. Bild för Louise
  Louise

  Att Outkast visade strippor/naket och att Andre3000 slänger sig med en taskig kvinnosyn kan man väl egentligen inte förvånas över. Atlanta-hiphopen o just Outkast hymlar knappast med detta om man lyssnar på texter som inte är de stora hitarna. Däremot tycker jag att det var sjukt trist att de gjorde en grymt blasé och loj spelning. De är ute på sin 20-årsturne och drar in enorma pengar, men bemödar sig inte ens med att interagera med publiken, inte heller har de med sig ngn förstärkning på scenen. Som att Andre3000 tror att det räcker med att ha en skojig peruk o en kaxig tröja. Nakna kroppsdelar har vi sett förr, om än inte i detta jätteformat. Men det är fan slappt av dem att inte bjuda sina fans/sin publik på mer engagemang. Jag hade verkligen sett fram emot spelningen, och jag var en av de många som valde att stå kvar hela tiden ut. Men eftersmaken var den av besvikelse.

 3. Bild för J
  J

  Men kanske var man inte på Way out west för Outkasts skull? Utan gick och såg på en spelning, som man ju gör på festival, utan att nödvändigtvis ha lyssnat igenom artistens samlade produktion, kanske gick man dit på rekommendation av en kompis eller någon tyckare på Nöjesguiden. Sedan när man inte, tja, uppskattade sexismen, lämnade man spelningen. Kanske rentav gav uttryck någonstans för att spelningen var sexistisk. För att man inte fattade att det alltså var själva meningen. Så dumt det kan bli!

 4. Bild för vitkränktman
  vitkränktman

  "Det intressanta blir när denna paradox uppstår: man lyssnar på hiphop, klär sig hiphop, leker hiphop, just för den usp den innehar; samtidigt som man chockas när de artister man hyllar för sin musik, texter included, är precis som de utger sig för att vara."

  Som att det var dom inbitna hiphop/outcast fansen som blev shockade av den "sexistiska" spelningen... Även om jag håller med om att hela debatten har varit tramsig så hänger jag inte med i resonemangen och retoriken i den här texten. För det första så får du det att låta som att hiphop är exklusivt gangsta rap och annat trams, hiphop är så otroligt mycket mer än hoes on my dick osv, och vad har etnicitet och vem som borde lyssna på vad med hiphop att göra? Inte direkt som att det inte finns vita rappare (Brother Ali, Sage Francis, Aesop Rock, Slug, El-P, R.A The Rugged Man, Eminem, Beastie Boys tex). Och även om det inte fanns varför ens göra en etnicitetfråga av det? Förutom för att försöka vara lite tuff och provocerande. Ska bara sex- och drogmissbrukare börja få lyssna på hairmetal också? Folk ska väl fan få anmana vilken jävla stil dom vill oavsett etnicitet och social bakgrund. Sen ska man såklart inte samtidigt klaga på den stilen isf men som sagt kommer protesterna knappast från dom ”vita hiphopparna”.

 5. Bild för sofie
  sofie

  Tala om att förminska sina meningsmotståndare med samma retorik som man förminskat kvinnor sedan vi började tala om att vilja behandlas som människor snarare än ägodelar och objekt. Hur har vi mage att reagera på sexism och förtryck, right?

  Du väljer att tillskriva oss osmickrande egenskaper så som att vi uteslutande är vita personer med en vilja att lära sig twerka (relevant) och hyllar Miley Cyrus (för det är ju så många svenska feminister som gör det). Really? Vilket billigt och genomskinligt sätt att slippa ta våra argument och känslor av obehag på allvar.

  Man kan man inte förvänta sig att alla festivalbesökare har hundraprocentig koll på alla artister. Men om man nu älskar hiphop är det väl fantastiskt att man vågar kritisera sina favoritartister och/eller åtminstone sin favoritgenre och orkar ställa krav på förbättring.

  Du och Hasan Ramic verkar tycka att folk skall titta bort istället för att reagera på orättvisor och förtryck. Men då undrar jag: åt vilket håll skall vi titta? När t.o.m. Nöjesguiden (som ju vanligtvis verkar vilja ge sken av att "stå på de svagas sida") släpper igenom sexistiska kvinnor-ska-skylla-sig-själva-åsikter verkar det enda alternativet vara att fly planeten eller gömma sig i en garderob någonstans.

 6. Bild för esrdtfygu
  esrdtfygu

  @YO lol det går inte o va rasist mot vita......?` jobbigt o inte kunna skylla på ngt annat när man blir lite offended eller?

 7. Bild för jahaja

  Antingen producerar man floder med ord. Eller så undviker man mainstreammusik, Luger, "svar" musik mm så slipper man sexism och vi slipper floder av ord.

 8. Bild för Bo
  Bo

  Ok, nu är jag uppenbarligen fett gammal för jag har aldrig hört ordet 'lavja' förut. Google vill inte svara så jag hoppas att någon annan kan förklara nycoola lingon för mig?

 9. Bild för Vera
  Vera

  Haha Bo! Lajva är coolt men knappast ett nytt lingo. Lajva är rollspel fast IRL. Det är folk som klär ut sig till riddare och orcher och "lajvar" ett rollspel istället för att sitta runt ett bord och slå tärning. Det Valerie menar är att när hipstern lajvar så spelar hen bara ett socialt spel, där hen tar på sig dom attribut som ligger i tiden för att vara in the game. Dvs det är inte "autentiskt".

 10. Bild för H
  H

  Tack Valerie! Nu är det färdighycklat. Men förhoppningsvis inte färdighyllat av människokroppen - för det var sannerligen det jag såg under André 3000s framträdande. Stäm gärna av med lyriken på "Prototype".

 11. Bild för Karl
  Karl

  Obehagligt fördomsfullt inlägg för att vara från nöjesguiden. I mina öron låter det som ni anser att svarta kvinnors kroppar är naturligt byggda för att twerka vilket inte vita klarar av(ryggskott?). Därefter försöker artikelförfattaren polarisera genom att beskriva hip-hop som något som vita borde hålla sig borta ifrån.

 12. Bild för Afro
  Afro

  hehe bra skrivet... alla wannabees asså... zzz... diggar dock ej hur du likställer hela tiden hip-hop = svart... åk till usa där hip hop föddes så kommer du fatta att det är en amerikansk grej.. inte nåt som vem som helst i världen can claima bara för man har svart hud... my point is... lightskinned latinos som typ fat joe kommer alltid va mer "real" oavsett hur vita dom e... så meningar som "alla vill va svarta" går inte riktigt in i sammanhanget om du fattar va ja menar.... !

 13. Bild för Ludophile
  Ludophile

  "en homogen publik som är så tränad att identifiera sexism i de andra men så sällan ser den hos dem själva."

  Menar du objektet och "SIG själva" eller syftar du på nåt bisarrt vis på objektet "andra"? Det där borde inte nån med minsta känsla för svenska missa på, faktiskt.

 14. Bild för Gustav
  Gustav

  Jag vet inte heller vad lavja är. Lavja har jag koll på, men är det det som menas?

 15. Bild för K-Fed
  K-Fed

  För det första kan man ju anta att alla som inte var på spelningen var inbitna hårdkokta Outkast-fans. Det är så festivaler fungerar. För det andra går det också utmärkt att kritisera den genre man älskar och rör sig i, man behöver inte bannlysas av några småpåvar för det. För det tredje undrar jag när folk ska fatta att hiphop inte är en undanskuffad subkultur längre, utan mainstreammusik som i Sverige inte direkt kan claimas mer av Valerie Kyeyune Bäckström än någon annan. För det fjärde: Herregud, hiphop tål kritik. Detta inkluderar miljonärerna med rövar på scen. Varför är folk såna internetsoldater? För det femte: Alla som rappar om röv har inte röv på scen. Det är ett val. Outkast är väl för fan kapabla, resonerande människor som av den som önskar kan ställas till svars - som vilka andra vuxna människor som helst.

 16. Bild för K-Fed
  K-Fed

  *"För det första kan man ju anta att alla som var på spelningen inte var inbitna hårdkokta Outkast-fans"

 17. Bild för Absent
  Absent

  Fattar precis vad du menar.
  För ett par år sedan skulle jag spela på en fest. Anordnarna var väl medvetna om att jag spelade hiphop, att det är det jag kan.
  Mitt under en lil' Kim låt (suck my d/ck eller ngt) kommer en anordnade och gapar på mej för att jag spelar kvinnofientlig musik.
  VA? Har du lyssnat på låten? NEJ MEN KÄFT DÅ ville jag säga.
  Låten är ej kvinnofientlig. Tvärt om. Pallar inte med sånt.

 18. Bild för Lemanic
  Lemanic

  När kulturell appropriation blir för uppenbar och elfenbenstornet blivit allt för synligt.

  Jag producerar själv en massa musik som är svartkodad, men jag är dock medveten om min vithet till den mila grad att jag inte har stämplat ut "ohippa" fenomen som Sabaton och Eddie Meduza ur min radar. Kommer samplas och bara ge ett annat budskap bara.

 19. Bild för F
  F

  Valerie Kyeyune Backström. Jag förstår inte riktigt syftet med din artikel som ofta är mycket felaktig och paradoxalt nog också moraliserande.
  Du skriver i början att vi plockat moralismen från USA,
  - Nej, det är ytterst felaktigt, den fanns där innan USA ens var påtänkt.
  När Snoop spelade på Liseberg var allmänheten upprörd för att en drogliberal fick spela på familjescen
  - Ja, men att jämföra det med förekomsten av droger på kåken känns ganska poänglöst. Familjescen versus kåken. Varför skulle en förälder bryr sig om vad vuxna gör på en bar (super/knarkar whatever) men en förälder bryr sig såklart om vad/vem som spelar på ett tivoli. Du fattar poängen.
  Vita tjejer köper inte trosor med inbyggd rumpa generellt men det är klart det hänt. Men det är klart att det är patetiskt och lika patetiskt som att använda en push-up bh, lösögonfransar, smink idyl som många tjejer idag gör för att sträva efter ett rådande kvinnoideal som ständigt förändras av yttre faktorer.
  ”Att törsta, begära den andra, men sen bli besviken för att den är som den är. Vilket var anledningen att man sökte sig till den från första början.”
  Påståendet är rent nonsens. Om man då skulle törsta och begära då skulle man ju vilja ha det som Outkast erbjöd från början, då skulle man ju inte vara ett fan ochgå dit för att se dom. De flesta blev inte besvikna som var fans alltså. De andra blev nog snarare upprörda och stack därifrån för att de inte ville supporta ”that shit”, hur grymma beats och flow i rappen dom än har, för ärligt talat, de som gick iväg var inte där för att specifikt se Outkast, dom var på festivalen -you see. Och även om man hade varit pepp på att se Outkast och inte pallade med sexismen, ja då får man faktiskt gå därifrån om man vill. Men jag förstår poängen, klart att objektifieringen av kvinnan och sexismen kommer att finnas på en Outkast spelning, att tro annat är faktiskt rent korkat. Så ni som var fans och gick det och blev besvikna, kom igen.
  Och för att ännu mer reda ut en förvirring hos dig.
  Feminister gillar inte Miley Cyrus och Katy Perry, lika lite som Rihanna. Jag förstår inte vad du har fått det ifrån, du kanske har kokat ihop alla vita i en härlig soppa.
  Och just det en förvirring till som måste, bara måste, redas ut.
  Hiphop är INTE bitches, hoes, drugs, pimps, twerka, grinda.
  -Oh no! Detta har kommit senare (for your information), om du hade varit med från början hade du vetat att det handlade om andra saker och att hiphop var konstruktiv under 80-talet tills ganster rapen kom. Och nej hiphop är inte längre en afroamerikansk grej. Hiphop har varit ett instrument för att uttrycka politisk orättvisa och misär men också glädje och hur någon exempelvis spelar basketball. Den var relevant till vita dudes tog över och gjorde dessa stjärnor till puppets. Lät dom bl.a sexifiera kvinnor, för det säljer. Oavsett, så var ursprunget något annat och just det ursprunget tar vissa unga vara på idag i olika delar av världen och använder det som ett instrument för att förmedla bullshit som sker men det finns givetvis det som tar efter mainstream hiphopen och förmedlar sexism och droger, glorifiera misär i områden där det verkligen inte behövs. Man behöver sätta misär på kartan men inte glorifiera den. Hursomhelst är inte hiphop en afroamerikansk grej längre (jag använder inte ordet ”svart” eftersom svarta i Afrika har lika lite att göra med det som vita européer) och att prata om svart- och vitgrej i Sverige är irrelevant i detta sammanhang eftersom en blatte har egentligen lika lite att relatera till hiphop som en svensk har. För att alla svenskar har inte haft en grym uppväxt och varje blatte har ainte haft en tuff uppväxt. Ingen av dessa grupper har iaf varit med om den graden av utanförskap och rasism som fanns/finns i USA.
  Och den där grejen att vita inte kan twerka för att de får ryggskott, skärp dig. Ja vissa ser fåniga ut men det är dumt att twerka överhuvudtaget isf. Och att störa sig på det är helt fullkomligt förståeligt för det är lika störigt när en blatte spelar ganster när han inte har vuxit upp i villa område eller relativt OK område (dvs en närförort) och alltid haft mat på bordet och fått nice:a presenter och åkt på semester varje/varannan sommar. Orkar inte. Hejdå.

 20. Bild för MissdizzyD
  MissdizzyD

  Det har ju varit en hel del skriverier om Outkasts spelning på WoW. De flesta (jag själv inräknad) menar att sexism inte hör hemma på storbildsskärmar på en festival precis som den inte hör hemma någonstans. Sedan läste jag den här texten och blev förbryllad och lite förvånad. Du skriver att vi som blev "besvikna" helt enkelt inte skulle varit där eftersom det är sådan här hiphopkulturen är och alltid har varit. Du skriver att alla blev så förvånade. Men nej, jag blev inte förvånad. Inte ett dugg egentligen. Kvinnor har alltid nervärderats till sexuella objekt och då menar jag inte bara inom hiphopkulturen. I hela samhället. I många olika kulturyttringar. Överallt, hela jävla tiden faktiskt. Det gör det inte ok att det fortfarande händer. Att Outkast har texter som handlar om kvinnobakar (enligt dig då, själv har jag dålig koll men det är irrelevant) gör det inte mer ok att visa strippande nakna tjejer på storbildsskärmar. Som för att illustrera sina låttexter. Ingenting gör det ok. Avsett vilken kultur den baseras på. Och om vi bara ska acceptera att hiphopkulturen är sådan här, betyder det då att ingen ska kräva förändring? Betyder det att sexism är ok för att den alltid funnits? Att sexism inom en subkultur är mer ok än den vi dagligen möter i reklamer och filmer? Ärligt talat, att många höjt sina röster beror på att vi är trötta på att nedvärderas till underlägsna sexuella objekt som enbart existerar för mäns njutning. Hur kan det ens ses som någonting klandervärt?

 21. Bild för kitty
  kitty

  valerie, har stor respekt for dig, verkligen, men lat inte ditt intersektionella perspektiv forblinda dig.

  man far tycka BADA, och kritisera OLIKA utifran dessa, du maste inte utesluta det ena for att stalla dig bakom det andra. nagon kan vara rasistisk och bli mott med sexism samtidigt, nagon kan vara sexistisk och bli mott med rasism samtidigt - att sakna ett privelege ger en inte frikort att tap into ett man faktiskt har utan retribution.

  och det ar tramsigt att saga att outkast will be outkast, att det vore puckat att forvanta sig att de hanger med in i 2014 och fordoma de som blir illa berorda. vem har man ratt att forvanta sig ett skit av i sa fall, nar har man tillatelse att bli besviken, menar du? vart gar gransen? sjalvklart borde liknande kritik riktats mot QOTSA, och det ar hogst relevant att papeka faktumet att detta uteblev.

  sexism och rasism hor inte hemma nanjavlastans, den far aldrig ursaktas, i nagon form, det ar bra och nodvandigt att du valjer att belysa debatten utifran det har perspektivet men for i helvete valerie, battre kan du. vet inte om syftet med den har kronikan var att provocera, men pls lat oss behalla fortroendet for att din analysformaga ar nyanserad och kan kritisera ur fler an en vinkel at gangen.... eller atminstone inte barnsligt forkasta andras legitima kritik nar du vill framfora en annan.

  har all respekt for ditt fingerhyttande vanligtvis men borjar undra om du var dimmig och bakfull nar du skrev det har eller helt enkelt borjat bli for enkelsparig i dina tolkningar - synd i sa fall.

 22. Bild för Em
  Em

  Den här texten var träffande och roligt skriven tycker jag, även fast jag inte såg konserten osv, och det är lolligt med alla vita feminister som reagerar precis på samma sätt som de "kränkta män" som de skrivit om i sina bloggar på ett lite raljerande sätt och ba: "Meh! ALLA feminister gillar faktiskt inte Miley Cyrus!" ("ALLA män är faktiskt inte sexister!") Hårt nu.

 23. Bild för Jonas Bergkvist
  Jonas Bergkvist

  För Valerie Solanas representerar naturligtvis det friska, det som står i kontrast med ett sexistiskt färgat, sättet att se på kvinnokroppen; som den enda mänskliga kroppen som ska tillåtas existera, med manskroppen och y-kromosomen sedda som en omänsklig mutation som bör utrotas.

 24. Bild för Jonas Bergkvist
  Jonas Bergkvist

  Borde för övrigt inte den här artikeln raderas om man tillämpar samma granskningsregler som för era kommentarer? Flera kommentatörer har ju uttryckt tydligt att de upplever den stötande.

 25. Bild för Tova
  Tova

  Kan inte vi vitisar komma överens om att sluta ropa "rasism!" så fort någon klumpar ihop (några av) oss? Det finns så himla mycket verklig, viktig rasism där ute att vara förbannad på - varför ödsla energi på någon negativ generalisering här och där? Från människor som ofta råkar ut för mycket värre regelbundet, dessutom. Nej, det tycker jag fan vi kan ta.

 26. Bild för Marcus
  Marcus

  Fantastiskt träffsäkert och rolig text. Gjorde min natt :)

 27. Bild för Aztothebaz
  Aztothebaz

  jag har också en åsikt om allt det här FAKTISKT! och det ääääääär: GO VALERIE! GO VALERIE! YOU'RE A HERO NOT A ZERO!

 28. Bild för John John
  John John

  Tack! När jag såg spelningen så hade jag på känn att något liknande skulle komma dagen efter och mycket riktigt.
  Är dock förvånad över hur många recensenter/krönikörer som verkat trillat av stolen av förvåning. Nu säger jag inte att det var ett vare sig fräscht eller särskilt spännande bildspel som visades på skärmen men det var ju helt i linje med Outkasts estetik. Samtliga av deras cd-skivor pryds tex av nakna kvinnor. Jag tycker det var mer förvånande när A Tribe Called Quest lät en naken (dock kroppsmålad) kvinna gå fram och tillbaks på scen under Bonita Applebum under en spelning förra året (inte på WOW iofs men ändå). Men Outkast? Naaah. Att Pusha T spenderar en timme åt att rappa om koks hör man ingenting om. Älskar Pusha T men ändå, särskilt med tanke på den kritik som riktades mot Snoop Lion/Doggy Dogg/Dogg (suck). Det känns ibland när det gäller hiphop som att folk vill plocka russinen ur kakan, vissa delar går bort medan andra är härliga. I detta fallet som i många andra så är det inte så det funkar. Och att all hiphop är inte kvinnoförnedrande eller våldsglorifierande är självklart och må vara en sak men att bli besviken över att se naket under en spelning med Outkast får klassas som aningslöst. Hej.

 29. Bild för Katarina
  Katarina

  Jag har aldrig fattat logiken med att ett slaveri ska rättfärdiga ett annat. Outcast gör grym musik men är rejält gubbsjuka, precis som 70% av musikindustrin i övrigt. Ska vi sluta kritisera? Vilken utveckling gynnar det?

 30. Bild för F
  F

  så jävla bra text

 31. Bild för Suzanne
  Suzanne

  Det finns ett hyckleri i det här, och intressanta vinklar om på vems villkor man ska få konsumera kultur med ofräscha förtryckande drag, men, jävlar vilken creepy ton den här krönikan fick en bit in. "Var det inte det du bad om, stackars lilla vita flicka? Annars skulle du väl inte vågat dig ner till den här delen av stan!"
  Du lyckas få det att låta som varenda vitt kvinnligt fan till Outkast är ett fan just för att de fantiserar om att få bryta ur sin mer jämställda svennevardag och vara Outkasts privata lilla nasty hoe. Att det med nödvändighet är just DEN aspekten av Outkasts musik och av deras version av manlig svart amerikansk arbetarklasskultur som de fina svenska vita medelklassflickorna dras till. Ur den positionen kan de ju inte gärna invända oavsett vilken behandling de får eller ser andra kvinnor få under konserten - det är ju bara hyckleri.
  Om det hade varit, jag vet inte, Ying Yang Twins hade jag fått ge dig rätt men det var det ju inte. Många skulle hävda att Outkast har helt andra artistiska kvalitéer än pimps & hoes & cadillacs-grejen, och kanske förväntade sig mindre betoning på den och mer betoning på de andra bitarna än vad Outkast valt under den här turnén. Då kan man ju bli besviken, utan att vara dum i huvet, tänker jag mig.

  De flesta av oss måste väl göra liknande bedömningar som de fansen gjorde här, varje gång vi ska uppleva kultur eller visa oss utanför lägenheten. Jag vet t ex att världen inte är en kvinno- eller flatälskande plats, knappast en "safe space", men den har en massa andra egenskaper jag gillar. Jag är vuxen och väntar mig knappast att bli respekterad var jag går, men jag tycker ändå det är värt att ifrågasätta och kritisera det jag upplever när det är kvinnofientligt eller flatfientligt. Om jag skulle gå på en konsert med ett mansfrontat band - vilket som helst - jag gillar så skulle jag vänta mig en del sexism, men jag skulle fortfarande känna obehag om den översteg en viss nivå. Och jag skulle säga det efteråt, att det var obehagligt, att det var synd. Och jag tycker inte det skulle göra mig till idiot.

 32. Bild för Suzanne
  Suzanne

  En relevant sak jag råkade utelämna ur min kommentar: det verkar som det var mer den "interaktiva" sexismen än bildspelet som blev för mycket för många. Vi ser mängder bilder av objektifierade kvinnokroppar rulla förbi hela dagarna, om vi ska vara känsliga för dem är vi ganska så körda. Om blicken plötsligt riktas mot ens egen kropp inför tusentals människor för att se om ens röv duger att visas upp för dem på jätteskärmar? Jag skulle åtminstone uppleva det som mer påträngande.

 33. Bild för iåhone
  iåhone

  ganska lol att gå på festival & sen klaga på några visuella detaljer. tänk på att era dyra biljetter bekostar outkasts nästa turné inklusive nya fräscha visuals. istället för att bita den hand som föder er kanske ni snarare föder den hand som biter er. grattis.

 34. Bild för sven
  sven

  det var fan vad folk har svårt att bearbeta skriftlig information. kontentan av valeries text är att vita människor lättare ser sexism i kultur om den utövas av svarta människor. diskutera detta eller gtfo

Skriv kommentar

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!