Kommentarer på: I den moderna människan finns ett för starkt självfokus

Visa artikeln

15 kommentarer

Skriv kommentar
 1. Bild för lg skriver
  lg skriver

  Jag tror minsann Maja blivit lite konservativ på äldre dagar! Vem hade kunnat ana?

 2. Bild för Johan K
  Johan K

  Bra rutet! Det vet väl alla att kultur känns igen på den bladguldsförgyllda ramen!

 3. Bild för Calle W
  Calle W

  Så På Kornet!

 4. Bild för Per
  Per

  Mycket väl skrivet och välskrivet.

 5. Bild för lg skriver
  lg skriver

  QED! Efter min kommentar, tre manliga signaturer som berömmer Maja. Något har hänt!

 6. Bild för Johan L
  Johan L

  Fenomenalt skrivet!!!!

 7. Bild för Mirjam
  Mirjam

  Okej att man inte behöver ta Försvaret i försvar, men ändå: så jävla smart tänkt och bra skrivet! Du vände på en viktig stek - tack, Maja!

 8. Bild för Fredrik
  Fredrik

  Bra skrivet. Precis så är det.

 9. Bild för Noci
  Noci

  Jag fattar inte riktigt vad du vill säga. OK, jag är ju helt outoftheloop och har inte läst nån av artiklarna du refererar till.
  Det är som att du beskriver ett visst beteende (vilket, narcisismen?) som typiskt manligt samtidigt som du i härligt sjävironska ordalag bjussar på gott om exempel på att du är likadan själv, och det är ju trevligt, men du e ju ente man, och inredningsbesatthet och mode och vavetjag är ju inte bara mest killar som ägnar sig åt, så vad är grejen? Eller är det det? Vad vet jag?
  Kan vi inte bara säga att den egocentriska narcisistiska stilen är utbredd hos pojkar och flickor likaså.
  Och vad sen försvaret skulle ha med allt detta och göra är beyond me, det finns 1000 bättre sätt att göra skillnad än att joina försvaret, och om kampanjen inte andas kulturförakt så är det väl bara plain old förakt, period.

 10. Bild för Sellen
  Sellen

  Frågan är ju vad Försvaret vill uppnå med sin kampanj. Rekrytera? Starta en debatt om unga svenskars navelskådande livsstil? En gissning; Om igenkänningsfaktorn är stor hoppas Försvaret att man pga texten "vad håller du på med" genast börjar ifrågasätta sin livsstil. Ifrågasätta den så pass mycket att man direkt slutar instagramma och tar värvning istället. Realistiskt?? Färre vill joina Försvaret när allmän värnplikt är borta. Försvaret vill nå dom unga. Det lyckas man säkert med - genom att håna dom.... Smidigt. Läge att byta pr-byrå?

 11. Bild för Per
  Per

  Min uppfattning om reklamkampanj är att den syftar till att få unga människor - som kan identifiera sig med de gestaltningar som förekommer i kampanjen - att fundera på vad som ger tillvaron mening och göra något på riktigt. Tycker precis som i denna krönika att försvaret inte kan beskyllas för kulturförakt bara för att man driver med samtida fenomen som Instagram osv. Dock tvivlar jag att kampanjen är särskilt effektiv för att nå en målgrupp som är realistisk. Skulle heller inte rekommendera någon att söka sig till försvaret för att göra karriär eftersom det innebär tvång till utlandstjänstgöring. Däremot behövs försvaret som funktion och rent symboliskt - tyvärr.

 12. Bild för Max
  Max

  Jag håller helt med om dina analys i de tre sista spalterna. Där är vi verkligen överrens.

  Jag håller inte med om: 1. din analys av begreppet kultur. (men det är inte så viktigt) 2. Hur vi ska förändra den här mannen du tar upp. Jag är helt övertygad av att den man du beskriver endast är ett symptom på den rådande ideologin, jag tror helt enkelt att vi måste skifta samhällets ideologiska för att bli av med den här typen av kvasi-godl man. :) Jag är inte övertygad om att vi kan säga till den här typen av man: "men se på hur du gör, ha en högre moral än så", och så kommer allt vara bra. Jag tror att de samhälleliga förutsättningarna för personerna som agerar på det här sättet måste förändras. (dvs. jag är inte liberalist) men det var verkligen kul att höra att inte bara jag är trött på den här generiska självcentrerade mannen. Hoppas att du läser det här och tar det till dig, jag vill inte säga "du har fel jag har rätt", jag säger "vi ser båda ett grundläggande problem, vi tror att lösningen ser annorlunda ut". Respekt och väl mött!

 13. Bild för target
  target

  Välskrivet och on point! Tack för god läsning!

 14. Bild för Claes
  Claes

  Hm. Tror inte kampanjens målgrupp är unga generellt, utan unga i arbetarklassen (eller vad det nu heter, nuförtiden?). Det är de som är mest sannolikt går med i försvaret, och jag tror att de känner igen sig i budskapet "kulturmarxisterna i storstan gör fan ingen nytta". Så på så sätt är det ju en grym kampanj, och den påminner om hur unga fattiga/re människor alltid har värvats till krig.

 15. Bild för LISA
  LISA

  Willow-filtret är väl varken svart eller vitt utan bara olika nyanser av mellangrått? Annars väl talat :)

Skriv kommentar

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!