Kommentarer på: Glee

Visa inlägget

8 kommentarer

Skriv kommentar
 1. Bild för Lilla My
  Lilla My

  Det första jag måste säga är att jag älskar glee. Det andra jag måste säga är att jag hatar glee. Jag tänker inte sticka under stolen med att jag tittar varje vecka och är alldeles för emotionellt involverad i denna serie för att någonsin sluta. Jag är dock den första att erkänna att glee har problem, STORA problem. De kallar sig själva ett popkulturelltfenomen och är de första att prata om hur många olika identiteter de presenterar och oj titta här har vi en transperson också, och titta på alla våra icke-heterosexuella karaktärer!! Vilket är jättebra, att de har så många olika identiteter, verkligen! Well done. Problemet ligger i hur de väljer att använda dessa kakraktärer och hur de presenteras. Jag har fortfarande mardrömmar av avsnittet "I kissed a girl". Finn säger till Santana att hon måste komma ut, för annars kanske hon tar livet av sig, och det kan inte han leva med för han låg med henne en gång (FINN ÄR EN SÅ HIMLA GREAT DUDE??????? VAR DET INTE HAN SOM OUTADE HENNE I AVSNITTET INNAN??? Jag minns inte riktigt jag var i en rage-spiral). Hela glee-klubben försöker stötta henne, Kurt och Blaine sjunger en fantastisk version av Fucking Perfect och säger att de VET vad hon går igen. För de gör de. Men Santana är inte intresserad. Finn sjunger sen girls just wanna have fun (I en fruktansvärd version) rakt i hennes face och hon gråter och tackar honom. VAD FAN?!?!?! Nu kan hon äntligen embracea sin lesbiskhet TACK FINN GREAT! Varför behövde Santana höra en vit, straight dude berätta för henne att det var okej att vara lesbisk??? Detta är toppen på ett jävla stort isberg av white savior dick och dudes som hela tiden måste bekräfta för alla (i alla fall alla kvinnor och icke-heterosexuella) om de är okej eller inte. Det jag försöker säga är att glee för det mesta är gross (fastän de så desperat försöker posera som något annat), och det är bättre att kritisera och ifrågasätta än att blunda för all skiten.

 2. Bild för Kakan

  Lilla My jag håller med dig om allt. Precis allt.

  Men jag är ändå glad att NÅGOT annat serveras än alla vita, heteronorma, rasistiska, sexistiska, totalt ej klasskritiska tv-program. Den analys du gör kan appliceras på precis alla program och allt är skit. För mig som lesbisk gör detta mig LITE glad. Vi behöver hitta något som pratar om hbtq på ett annat sätt än att håna och hata. Serien Vänner har tex alltid gjort detta, och ändå ansetts som ett ofarligt program. Jag är den första att hata och döma, men ibland, bara ibland vill jag försöka se det fantastiska i nåt. Och jag gör det i Glee. Jag ser det kassa också, men att Santana, den snyggaste tjejen på skolan blir kär i den andra cheerleadern är normbrytande. Jag nöjer mig inte med det men vill hitta peppen nånstans.

 3. Bild för Thérèse

  Kakan har du sett The Wire? Det är en serie som iaf ger mig LITE HOPP (kanske som du känner för Glee), men klart det finns normativa grejer där med som stör. Men alltså måste bara berätta hur GLAD jag blev när det kom fram att en av huvudrollskaraktärerna är lesbisk, vilket kommer fram rätt snabbt för hon myzer med sin tjej eller nåt sånt. Det känns som människor med annan sexualitet än hetero aldrig får någon större plats i tv-serier, men här är en av de viktigaste karaktärerna lesbisk!!! Och och och: den ena supergangstern i säsong ett e homosexuell han med!! Och han porträtteras inte på det stereotypiska sättet om någon ska vara gay i en tv-serie, utan han är astung och går runt med en kulspruta samt har ett ascoolt ärr över halva ansiktet. Han är dessutom svart, och den lesbiska tjejen är asiat. Finally lite mångfald!!!
  Serien tar också upp rasism då en stor del av storyn handlar om människorna som bor i slummen, där majoriteten är svarta. Serien är uppbyggd så att halva berättelsen handlar om rättssystemet med alla poliser och skit, och andra halvan följer de kriminella. Och det är inget good vs evil utan det finns både bra och dåligt på båda sidor. I säsong två handlar det om kvinnosmuggling och det framstår verkligen hur viiiiiiiidrigt det är, och hur fucking vanligt det är med kvinnosmuggling.
  En av huvudpersonerna är McNulty och han är typisk sån där dryg kille som ligger runt, e otrogen mot sin fru (hon sparkade ut honom dock), dricker för mycket och gör lite som han vill. MEN!!!!! Han framställs inte som "skön" som det ofta blir med sådana karaktärer, typ som Barney i HIMYM. Nej nej, här finns det INGEN som tycker om McNulty, alla ba "he's an asshole" och jag ba !!!!!! TACK!!!! Äntligen lite realism, för ingen skulle tycka om t ex Barney irl liksom.
  Aja tycker det är en bra serie iaf. Spana in, du kanske håller med mig!!

 4. Bild för Ida
  Ida

  Jag älskar glee. Det är en amazing serie och jag blir gråtfärdig och ryser när jag tittar på klippen. Ibland är det bra att en del är bra, utan att alla delar är perfekta

 5. Bild för Amelie
  Amelie

  Ouff så jävla bra analys av santhanna :))))) gleeks unite

 6. Bild för Nina
  Nina

  På tal om Game of Thrones kollade jag på första avsnittet, men det var så mycket kvinnoobjektifiering och omotiverat nakna bröst och rakade fittor och prostitutionsromantik att jag inte pallade fortsätta. Jag har väldigt låg toleransnivå (tyvärr?). Samma sak om det är en deckare där det är en strippa som blivit sexmördad så tar det stopp för mig. (Måste dock erkänna att jag kollade på hela Twin Peaks) Men håller med håller med ovan om The Wire, bästa serien jag någonsin sett. Skildrar verkligen övergrepp på kvinnor som vidrigt, utan the male gaze.

 7. Bild för Saskia
  Saskia

  Jag kollade på Glee till mitten av säsong tre och genomlevde en emotionell resa från besatt och lycklig till frustrerad, äcklad och besviken. Jag orkade inte med att hela tiden förvänta mig att det skulle vara bättre än det var. Mindre rasistiskt än det var tex. Det får mig att bli så trött och arg att jag vill lägga mig ner och sova tills världen blivit en bättre plats. Varför är det ok att slarva bort fantastiska karaktärer som Mercedes och Tina? Varför är Tina aldrig viktig, aldrig, aldrig, aldrig? (Jo, för att hon inte är vit och för att hon är i en relation hon trivs i, så det blir inget love drama och då kan det ju inte finnas någon poäng med att ge henne en storyline.)

  Jag förstår verkligen att en tar och kramar ur guldet som glimrar till då och då i serien. Det har ju funnits helt fantastiska ögonblick och hela berättelsearker. När Quinn sjunger "It's a man's man's world" t.ex. och de varvar klippen på de gravida, dansande tjejerna med klipp på alla killarna i New Directions och deras ansikten bara. Och Kurt- och Burt-relationen och hela underbara Santana är ju fantastiska. Men jag blir så ledsen över att skaparna hade kunnat göra något som var radikalt och ballt hela vägen och inte något som väldigt, väldigt ofta bara återskapar pissiga normer. De framstår som så arroganta tycker jag. Som att: kolla på oss, vi är så jävla bra och progressiva och medvetna, men samtidigt unnar vi oss verkligen att vara rasistiska, sexistiska, i tvära kast riva ner och förstöra karaktärersutvecklingar etc etc.

  Jag önskar Glee var vad det hade kunnat vara, gud vilken extas jag hade levt i då!

  Kram till Stenman och Kakan och hela världen!

 8. Bild för Saskia
  Saskia

  Obs! Kakan, ditt svar till Lilla My är fullt av insikt. Det är verkligen synd att all skit som dagligen bara pumpas ut i v'ärldens vener (utan att ens försöka sminka över hur mycket det stödjer rådande maktsrukturer) inte avkrävs någon tillhyfsning överhuvudtaget.

  Dock orkar jag inte med Glee, det var som ett dåligt förhållande, som att lite smek över huvudet och ett baby, du är fin som du är då och då skulle få mig att stå ut med alla gånger mitt själförtroende, mina tankar, känslor och principer blir pissade på.

  Haha, gud, mina känslor började svalla så högt av att läsa och kommentera detta, det säger något om popkultur (och säkert om mig).

  Litt' kärlek!

Skriv kommentar

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

KakanKakan Hermansson
är 33 år och queen of everything.

Hon är feminist och antirasist och pratar gärna hbtq, klass och våld. Förutom tv gör hon radio på Morgonpasset i P3, bloggar om kvinnor, ibland om rnb och har en master of fine arts i keramik och glas. Gör även video.

Älskar systerskapet högst.

Best of Kakan:

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla