Låt oss reda ut skillnaden mellan Ratata och Ratatat

15:02 5 Nov 2010

Jag får ju, förstås, en hel del beundrarbrev, musiktips och frågor. Ett mail som nog får klassas som Veckans Dummaste Fråga kommer från Jürgen (kan du inte bara byta till Jörgen? Asså ärligt?) i Borlänge (Sveriges farligaste stad). Jürgen undrar nämligen vad skillnaden mellan Ratata och Ratatat är, egentligen. 

Ok, Jürgen. Det är en signifikant skillnad, faktiskt. Alltså. Ratata var en svensk popgrupp som bildades av Mauro Scocco, Heinz Liljedahl, Anders Skog och Johan Kling 1980 (Du var säkert långt över sextio redan då, Jürgen). Deras första singel, som släpptes 1981, heter För varje dag och finns på debutalbumet Ratata, som även innehåller "klassikern" Ögon Av Is (helvete vad dålig den är). Innan dess hade de släppt låten Ett Plus Ett på en samlingskassett utgiven av tidningen Schlager sommaren 1981. Den är så förfärlig att inte ens Spotify vill kännas vid den. Deras största hit, Jackie, är en helt gräslig jävla skitlåt som går typ: "Jackie jag tror att du förstår, den där tiden satte spår, det kanske låter banalt, men jag saknar dig så".

"Men Ratatat då, Peter?" vet jag att du undrar nu, Jürgen. Lugn, för helvete. Jag kommer dit nu. 

Ratatat är en elektroduo från New York som består av Mike Stroud och Evan Mast. Deras kanske mest kända hits är Wild Cat och Loud Pipes (vilket lite nonchalant sådär kan översättas till Vildkatt och Höga Pipor). De är även ena hejare på remixar och har haft ett finger med i spelet hos artister som Shout Out Louds, Biz Markie, The Knife och Björk, den galna jävla isländskan. 

Således kan konstateras att Ratata och Ratatat på inga sätt och vis är lika varandra. Den enda eventuella likheten, som förstås bara är en ren spekulation, är att Ratatat förmodligen dragit en  hel del linor på The Standards "The Boom Boom Room" och att jag ju ser att Mauro blivit kokainfet. Kan vara för mycket Pluras Kök, förstås. Eller så har han trillat dit på riktigt, Mauro. Plura gillade ju tydligen mer än bara mat, visade det ju sig. Vad mig anbelangar, står Mauro och väntar i hörnet vid 7-eleven, men han är up to no good. Vad mig anbelangar har jag aldrig använt mig av ordet anbelangar förut. Har du det, Jürgen? Hur kändes det? Vad är grejen med det tyska ü:et? 

/ Peter

Fler blogginlägg från Anonym