De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen #2

Amat Levin 16:07 31 Aug 2010

Is Wayne Brady gonna have to choke a bitch?

2. Dave’s Night Out with Wayne Brady
För att kunna uppskatta det här klippet till fullo måste man vara medveten om tre saker. Låt mig break it down:

 • House- och field negroes
  På det amerikanska slaveriets tid fanns det olika grader av skitgöra. I grova drag var det vanligt att de slavar som fick jobba inomhus inte utvecklade samma hat mot slavägaren, som de som fick jobba på de slitsammare plantagerna.

  Malcolm X menade att denna väsentliga skillnad mellan svarta fortfarande existerade så sent som på sextiotalet. Vissa, så kallade Field Negroes, levde hårda liv och vägrade anpassa sig efter den vita mannens regler, medan andra, så kallade House Negroes, hade kommit upp sig i livet, följde den vita mannens kommande och hade glömt bort kampen.

  Denna tankebana är, enligt mina erfarenheter, fortfarande påtaglig hos vissa svarta i USA. Idag är det dock vanligare att använda ”sell-out” eller ”oreo cookie” (haha).  

 • Wayne Brady
  Titta på det här klippet. Komikern, skådisen, sångaren och programledaren Wayne Brady är, om man köper den löjliga tanken om att man kan ”bete sig svart”, av allt att döma en oreo cookie. Han anses alltså vara ”vit” och skulle aldrig göra ”svarta” saker (som att skjuta folk eller deala droger). Detta är bisarrt nog något Brady har fått kritik för under sin karriär.
 • Training Day
  Ni vet, filmen där Denzel Washington är en sjukt läskig (han vann en Oscar) korrupt polis som lär upp en färsk rookie. Specifikt den här scenen.
Så, vad kan man göra av så här skilda referenspunkter? Well, det börjar med ”black actors” som ska hänga för att de är just ”black actors” och slutar med mord, koppleri och gapskratt.

Fler blogginlägg från Amat Levin