De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen #1

Amat Levin 15:42 26 Nov 2010

Det är dags att den här jävla säcken knyts ihop. Men först ett sammandrag:

21. When Keeping It Real Goes Wrong – Vernon

1. Charlie Murphy’s True Hollywood Stories – Rick James

He used to call me Darkness. He calls me and my brother Darkness. See, this was long before Wesley Snipes. Back then we were the blackest niggas on the planet, according to Rick James.

Japp, den mest uttjatade sketchen ÄR också den överlägset bästa. Här sammanfogas allt det man gillar med Chappelle’s Show, samhällskommentarerna (ingen slump att de drog upp Rick James samtidigt som Britney och Amy Winehouse spårade), manusskrivandet och karaktärerna, till en oemotståndlig kombination som jag fortfarande skrattar åt sju år senare.

Tydligen föddes denna sketch när Charlie Murphy berättade rövarhistorier från åttiotalet. Han och Eddie Murphy hängde med Rick James och det var ett förhållande som kantades av droger, kvinnor och ett förstörande av soffor.

Så varför just Rick James? Well, han var brorson till Melvin Franklin från The Temptations och räddade i stort sett Motown när skivbolaget gick åt helvete i slutet av sjuttiotalet. Han gav oss funk-klassiker som Super Freak, Ghetto Life, Cold Blooded, Mr. Policeman och Give It To Me Baby, han gjorde marijuanainspererad soul och han sjöng pre-R.Kelly-låten 17 (gissa vad den handlar om). Han kunde även, när han var på humör, demonstrera en röst som få män kunde slå. Men mest av allt var han en knarkälskande kvinnokarl med en fetisch för oförlåtliga frisyrer och oförglömliga outfits. En snabb bildgoogling genererar följande:


Dave Chappelle valde alltså en tacksam person att göra en parodi på. Men sketchens mest värdefulla medarbetare är så klart Charlie Murphy som på sedvanligt sätt bjuder på ett engagerande och passionerat berättande. Och Chappelles Rick James-porträtt blev så populärt att kläder med citat trycktes och han gästade på hiphopalbum.

Seriöst, folks vokabulär är fortfarande påverkad av det här klippet. I en intervju berättar Chappelles samarbetspartner Neal Brennan om förvåningen som uppstod när folk började använda ”I’m Rick James, bitch!” som ett sätt att säga ”fan, vad bra jag är”. Klarade du tentan? I’m Rick James, bitch! Fick du ett förstahandskontrakt? I’m Rick James, bitch! Haffade du den där bruden/snubben? Ja, ni fattar. Det gick så långt att Chappelle själv klev av scener när han körde sin stå-upp för att folk inte kunde sluta skrika citat från Rick James-sketchen.

Så mer än något annat klipp är Charlie Murphy’s True Hollywood Stories med Rick James förknippat med Chappelle’s Show. På gott och ont har den definierat programmet.

BONUS: Vanligtvis keffa Mad Tv gjorde en rätt rolig parodi på Eddie och Ricks musikpartnerskap. Mest för att Aries Spears står för en läskigt lik Eddie Murphy-impression.

Fler blogginlägg från Amat Levin