00-talets 31 bästa album #22

Amat Levin 16:36 11 Dec 2009

22. The Minstrel Show (2005) – Little Brother
 
Trots att Kanye West, på Slum Village-låten Selfish säger att han är ”the new version of Pete Rock, är det Little Brother-producenten 9th Wonder som är den sanna efterträdaren. Han fick sitt stora genombrott när han klippte sönder R. Kellys A Woman’s Threat, satte ihop den igen och skickade beatet till Jay-Z som gjorde låten till en modern hiphopklassiker. Sedan dess har han producerat till de allra största och han motbevisar gång på gång alla som hävdar att sample-baserad musik är fantasilös stöld.
 
Men det är inte bara 9th Wonders förtjänst att The Minstrel Show är ett album som är omöjligt att ogilla. North Carolina-gruppen består också av Phonte och Rapper Big Pooh som både två är högst kapabla rappare, och på The Minstrel Show passar de på att blanda seriösa texter om fördomar, ansvar och stereotyper, med rena parodier. Höjdpunkten är när det drivs med R. Kelly och The Isley Brothers på asroliga Cheatin’, där Phonte, under pseudonymen Percy Miracles, agerar sliskig R&B-sångare:

Little Brother är 00-talets svar på A Tribe Called Quest och De La Soul. Om man skulle behöva förklara vad hiphop är för någon som legat under en sten de senaste 30 åren, gör man det enklast genom att sätta på The Minstrel Show.

Fler blogginlägg från Amat Levin