Jag har sett Twilight!

Alex Schulman 09:21 25 Nov 2009

Jag har ända sedan decenniet var ungt alltid blivit lika nedstämd när jag upptäckt supersnackisar i mediebruset som jag inte känner till. Som Twitter för två år sedan. Jag blev så trött. Och tänkte: “Jaha. Nu måste jag brotta mig igenom det här också. Som om det där med blogg inte räckte.” Och så sätter man sig in, startar konto och upptäcker att JAHA, DET ÄR SOM ATT SKRIVA ETT JÄVLA BLOGGINLÄGG FAST MAN FÅR INTE SKRIVA MER ÄN 140 TECKEN.

Besvikelsen där och då, efter att man trotsat detta motstånd, kastat sig in och upptäckt att det bara var en låda med tomhet, den går inte att beskriva. Meningslösheten i att leva står då så fullständigt klar för mig

Häromdagen upptäckte jag det igen. Supersnackis som jag aldrig hört talas om. Den här gången var det en film som hette Twilight. Det var något om en åldersgräns som inte passade någon i smaken. Och jag blev så trött. Kände mig så svag. Och så tog jag sats igen.

Jag “hyrde” Twilight för att ta reda på vad allt handlade om. Och har nu sett den under de senaste fyra kvällarna. Ja, det är så vi nyblivna föräldrar konsumerar film – i etapper. Och jag kände ingen besvikelse. Jag kände lycka! Vilken ljuvlig liten film! Otroligt vacker vampyrpöjk blir kär i bleksnygg flicka och kärleken är besvarad. Men det är svårt, de lever ju så olika liv. Och hur ska han motstå lusten att äta opp henne?

De vampyrfilmer jag sett är fulla av huggtänder, blod och djurläten. Den här filmen var så befriad från det. Man har ju sett i andra filmer hur vampyrerna börjar fräta sönder när de nås av solljus, hur de förvandlas från vanligt folk till skrikmonster bara av minsta stråle. De vackra vampyrerna i den här filmen börjar istället glittra i guld. Det var så vackert. Alltså, på riktigt vackert.

Och slutet, när lillflicka ber vampyrpöjk om att få evigt liv, gav mig någon form av existentiell svindel. En känsla av hur allting passerar, hur vi i evighetens perspektiv bara lever på den här jorden under tidsrymden av en fingerknäppning. Och sen är det över. Såvida man inte är vampyr. Och jag tänker: jag anmäler mig.

Nästa Twilight-film har nyligen anlänt. Den kan man inte “hyra”, va?

Fler blogginlägg från Alex Schulman