Trailer Park Tuesday: TV-edition

Tobias Norström 15:04 19 Nov 2013

Veckans TPT är en tv-special som pekar ut vägen för vad vi kan se fram emot i tv-väg de kommande månaderna. 

HBOs nya deckare-i-södern-satsning »True Detective« är den tv-serier jag ser mest fram emot just nu. I huvudrollerna märks weedaktivisten Woody Harrelson och den stekhete Matthew McConaughey. Seriens skapare, Nic Pizzolatto har ännu inte mycket på sitt samvete men att han skrivit två avsnitt av »The Killing« vittnar ändå lite om den mörka ton som även läggs an i »True Detective«. Lägg därtill den amerikanska djupa söderns febriga miljöer och lynnen och vi har ett grundrecept för en sinnessjukt tät och obehaglig seriemördarhistoria. Används dessutom upplägget med en mordhistoria per säsong kan det nog bli hur bra som helst.

HBOs nya »Looking« har sålts in som en gayversion av »Girls«. Att serien dessutom utspelar sig i San Francisco hintar onekligen om hur detta är ett fuktat finger högt uppe i luften – San Francisco är som bekant nya Brooklyn. I huvudrollen ser vi supergullige Jonathan Groff och i grunden känns hela »Looking« som en kittlande premiumversion av »Queer as Folk«. Det är även en serie som väcker frågan om HBO är på väg in i en ny guldålder. Med »True Detective« och »Looking« på ingång, och dessutom en version av Neil Gaimans »American Gods« på horisonten, har de onekligen stakat ut en framtid som inte syns hos exempelvis AMC post »Mad Men«.

»The Day of the Doctor« sänds redan på lördag och är den brittiska kultserien »Doctor Whos« femtioårsjubileum. Just det, femtio. Få serier har lyckats hålla lika hög status lika länge och inför jubileet har man dessutom samlat alla av de senaste årens skådespelare som intagit Tardisen. I Sverige är det en perifer händelse som i praktiken bara engagerar de nördigaste av anglofiler. Det är synd. Framförallt då »Doctor Who« stundtals varit den bästa sci-fi-serie som sänts de senaste åtta åren.

Fler blogginlägg från Tobias Norström