Angående gårdagens AHS – The Axeman Cometh

Tobias Norström 15:00 14 Nov 2013

Another week, another AHS. Om man ska summera säsong hittills med ett ord tycker jag att rockskribentklyschan ”spretigt” känns ganska träffande. »American Horror Story: Coven« har varit lite tv-höstens motsvarighet till prästens lilla kråka – hit, dit och lite ner i diket. Det har å andra sidan alltid varit lite av »American Horror Storys« charm. Att vad som helst händer närsomhelst i skräckgenrens knasiga tecken. Här är recap på veckans avsnitt.

En yxmördare som saknar ett spotifykonto och istället vill att alla ska spela jazz, ett New Orleans i skräck och häxakademin 1919 med en otroligt passionerad Grace Gummer i spetsen. Framförallt det sistnämnda och hennes brandtal om att stå upp mot yxmördaren är starkast i veckans öppning. Och en en miljon knivstick. Aj aj aj.

Alla återblickar brukar förr eller senare få något slags relevans på den större historien men jag gillar dem bara som dem är. Ett litet strössel av kostymkrydda som ger en bra dynamik till häxakademins sororityliv av idag.

Älskar att Zoe är på rejäl frammarsch nu. Att hon äntligen tar kontroll. Sedan kan det givetvis göras på bättre sätt än att dricka shots och spela anden i glaset men baby steps.

Det är därmed även symptomatiskt att Fiona känns svagare än någonsin. Hennes tid rinner liksom iväg och jag är övertygad om att det har någon form av koppling till att Zoe bara blir starkare. Vi är halvvägs in i säsongen nu. En vändning börjar säkerligen här.

Jag måste säga att jag tycker mer om blinda Cordelia än tråkiga gröna rum-Cordelia. Hon behövde lite motgång för att komma ur sitt skal. Nu känns hon plötsligt kapabel till vad som helst. Att skicka ut sin meningslösa kille var bara första steget. Även om han nu säkert kommer få stor betydelse för handlingen i sin roll som häxjägare och Marie Laveau-allians. Jag hoppas ändå att han bara är ett farthinder på vägen.

Det känns alltid lite härligt när Misty Day dyker upp. Som att hennes återupplivande krafter har lite effekt även på serien. Det är därför hjärtskärande att se hur ledsen hon blir när Kyle slår sönder hennes stereo.

– You broke Stevie, säger Misty uppgivet men hon kan nog vara lugn. Serieskaparen Ryan Murphy twittrade häromdagen att Stevie kommer dyka upp i egen hög person den här säsongen. Det blir fint. Heck, bara det att hon hälsade på hos häxakademin och väckte Madison från de döda var gott nog. Mer Misty tack.

Okej, så Zoe har tagit kommandot men hon har kanske inte riktigt fattat grejen än. Att släppa lös en yxmördare på New Orleans gator är liksom lätt hänt. Speciellt i en serie som jobbar efter prästens lilla kråka-regler.

Fler blogginlägg från Tobias Norström