Angående gårdagens AHS – Protect the Coven

Tobias Norström 13:37 16 Jan 2014

1858 talade USAs president Abraham Lincoln om hur ”a house divided against itself cannot stand”. Det var sant 1858 och det är sant för häxakademin i »American Horror Story« 2014. För just nu känns det verkligen som att allt är på väg att falla isär. Fiona och Marie Laveau kör sina egna som initiativ och dränker Nan i ett badkar, Queenie glider runt med superrassen i koppel och Madison slänger Misty Day i gravar. Något måste hända. Speciellt nu när det sisat rycket mot häxjägarna står för dörren.

Jag har aldrig riktigt greppat superrassens betydelse för händelseutvecklingen i den här säsongen. Hennes historia breder ut sig som ett halvt kittlande kapitel ur New Orleans förflutna men utöver att introducera Marie Laveau som hämnare och spela ut Louisianas smutsiga förflutna har hon känts rätt poänglös.

Hursomhelst fungerar hon, genom sin blodtörst, ändå som en helt okej ursäkt för att visa lite gore.

Däremot har Myrtle seglat upp som en otippad ny favorit. Hennes flummiga omtänksamhet i kombination med Cordelias godhet känns helt plötsligt som den vinnande sidan. Som det vita ljuset i det mörker Fiona kastat runt the coven med sina komplotter och sitt giriga maktspel. Är nu nästan helt övertygad om att det är Myrtle och Cordelia som kommer rädda the coven undan sitt eget förfall.

Jag tyckte Madison, Zoe och Kyle var rätt gulliga när de låg och sov tillsammans i en 90-säng. Kan inte hela den trojkan bli ihop med varandra istället för att spelas ut i ett tradigt triangeldrama. Av någon anledning vill jag nämligen inte att Madison byter sida. Nu lever hon farligt nära att i slutändan hamna på Fiona och Marie Laveaus sida i denna växande klyfta mitt i häxakademin.

Smärtan när Coredlia stack ut ögonen. Enorm.

Jag förstod inte riktigt varför men för en gångs skull så litar jag på att hon vet vad hon gör. Att hon på något vis blir starkare av detta.

Bara två avsnitt kvar nu. Då känns det kanske inte superlägligt att Myrtle skickar iväg Zoe på semester. För jag tror fortfarande att hon är nästa supreme. Det känns i alla fall lite skönt att ha häxjägarna ur världen. Att de inte får vara med och avgöra häxakademins öde. Så gott som i alla fall. Frågan är vad som står för dörren nu. Om huset kommer att falla eller om the coven får förbli hel. Kanske har jag underskattat superrassen. Kanske är det hon som sätter saker i rörelse? En kniv i Marie Laveau lär åtminstone röra om i grytan.

Fler blogginlägg från Tobias Norström