Angående gårdagens AHS – Go to Hell

Tobias Norström 14:00 23 Jan 2014

Efter förra veckans upplösning med den dramatiska utrensningen av häxjägarna känns fältet nu vidöppet. Zoe drog på semester, Marie Laveau blev attackerad på häxakademin och Cordelia har huggit ut ögonen på sig själv. Det här kan verkligen gå hur som helst. Med Misty Day i en krypta verkar det dessutom bli svårt med godhjärtad återupplivning. För tillfället i alla fall.

Den impressionistiska stumfilms-arkivaren kändes lika mysig som sist den hälsade på. Denna gång dessutom med en pedagogisk genomgång av vad det här med ”the seven wonders” egentligen handlar om.

Jag är inte säker på att Queenie har rätt. På om Fiona skyndar på allt för att få behålla sin titel. Något har hon med all säkerhet i kikaren men att det skulle vara en evighet på tronen känns allt mer osäkert. Jag tror på riktigt hon vill dra sig tillbaka med yxmannen och mysa bort sina dagar till tonerna av tråkjazz.

Att Cordelia är satt ur spel fullständigt visar sig mycket riktigt vara temporär glitch i den rökridå som handlar om att utmåla Madison som en potentiell Supreme. Nog för att Madison kommer att sätta sina egna intressen främst men jag har svårt att se hur hennes snedsteg med Misty Day skulle kunna gå obestraffat och obemärkt förbi när det blir dags att testa krafter.

Jag gillar instinktivt Queenies lilla hämndhistoria på superrassen. Marie Laveau behöver liksom en värdigare slutskruv än att ha hackats upp av en gammal slavägare. Med det sagt kändes det även som ett lite onödigt sidospår så här i säsongens slutskede.

Cordelias vision om häxakademins fall vore på ett sätt det ultimata slutet på den här säsongen. Det skulle cementera hela berättelsen som en historia om en covens förfall genom inre stridigheter. Nu kommer det givetvis inte bli så. Fiona kommer att stoppas och någonstans där blir Zoe ny supreme. Jag har tjatat om det varje vecka nu så det måste hända.

Sista 20 minuterna av det här avsnittet är dessutom en enda lång uppeggning för det där varje historieutveckling handlade om att ställa i ordning pjäserna inför slutet. Misty Day räddas ur sin grav, Zoe kommer hem och så gott som alla av häxakademins elever visar sig utveckla krafter till höger och vänster.

Med det sagt så toppade ändå avslutningen på avsnittet allt det där. Rallarslagsmålet mellan Misty och Madison och framförallt den härliga slakten av yxmannen med hela häxakademin vid kniven. Det var till och med bättre än den väntade twisten att Cordelia lyckades få jazzyxaren att hugga ner Fiona. Nu tror jag ändå inte att den regerande överstehäxan är ur världen riktigt än, även om hon blev alligatormat. I någon form kommer hon att ha ett finger med i spelet när the seven wonders ska testas. The supreme har alltid något i kikaren.

Fler blogginlägg från Tobias Norström