Angående gårdagens AHS – Burn, Witch. Burn!

Tobias Norström 17:23 7 Nov 2013

Jag tycker spontant att den här säsongen av »American Horror Story« slarvat bort »Interview With the Vampire«-spåret. Att söderns moraliskt förkastliga estetik förpassats till Marie Laveau. Det är därmed härligt att se avsnitt fem inledas med köttig ritualfest och zombiewalk i 1800-talets New Orleans. Mer kostymdrama tack, om så bara för att få se komandoran i vidrig högform. 

Det känns bra att Zoe äntligen börjar ta för sig lite. Efter debaclet med Frankenkyle behöver hon visa att hon är att räkna med och vad passar egentligen bättre än att ta lite kontroll när häxakademin står under attack av de odöda. Att hon dessutom tar en motorsåg till hjälp, gick »Evil Dead« på deras arslen och på kuppen upptäcker en ny förmåga känns minst sagt uppfriskande. Det är även det tydligaste tecknet hittills på att hon lär bli nästa supreme.

Fionas lilla utflykt på sjukhuset känns i grund och botten ganska meningslös. Som ett försök till karaktärsutveckling där hennes maktlöshet över sin egen dotters öde ska kontempleras i mötet med en annan mor och dotter. Onödigt med tanke på att det varken fördjupade Fiona i någon vidare bemärkelse eller lär ha någon bäring på historien i övrigt. 

Jag vill ha Fiona mer kalkylerande, mindre moderlig. Däremot lyckas Cordelias dude vara än mer meningslös när han dyker upp och är "orolig". Speciellt med tanke på förra veckans motelrumsavrättning som var ett ganska klumpigt försök att illustrera att han är up to no good. Han känns verkligen oerhört platt än så länge.

Som ett pärlband av meningslösheter hälsar även bildlärarna på igen. Just nu känns den historiebågen som den lösaste. Ett gäng unga häxor som utforskar sina krafter, en konflikt mellan två överhäxor, en återuppstådd collegekille och en 1800-tals kommandora som har genomgått en smärre tidsresa hade gott och väl varit ammunition nog att driva den här säsongen.

Med det sagt så var bränningen av Myrtle till tonerna av Chris Barber och Dr. John lite småhärlig i sin ostiga ritualestetik. Det enda som skulle ge bildlärarna en rimlig plats i historien är nu om Myrtle, efter sin återupplivning av Stevie Nicks-fanet Misty, blir bundsförvant till Marie Laveau. Hon behöver lite uppbackning.

»American Horror Storys« skapare, Ryan Murphy, pratade i veckan om att Madison blir kvar säsongen ut. Antagligen som Spaldings döda lekkamrat. Kul att spela likdocka en halv säsong... Jag hoppas verkligen att det finns någon mer tanke. Annars känns den grejen död (no pun intended) redan nästa vecka. 

Fler blogginlägg från Tobias Norström