Dags för ett barnprogram för hipstergenerationens ungar

Tobias Boström 15:36 14 Mar 2012

Det har säkert inte undgått någon men det pågår en smärre babyboom i hipstergenerationen. Vi är inte många månader ifrån att en invasion av Götgatan av hundratals miniatyr-fixies med stödhjul trampade av kids med färdigbredda surdegsmackor i Sandqvist-ryggsäckarna.

Om några år kommer alla dessa Elmer, Dora, Nico och de andra söderfostrade barnen komma upp i åldern där dom faktiskt behöver lära sig något. Jag föreslår att SVT omedelbart börjar utveckla följande specialanpassade program så vi inte förlorar ännu en generation barn ner i okunskapens djupa brunn. Ja, som vi gjorde med 80-talisterna.

Programmet leds av en trio Salvation Tattoo-tatuerade 39-åringar som beter sig sig som om dom vore 19 och klär sig som om dom vore 59. I ett flertal pedagogiska pastellfärgade delar lär vi oss...

...uttal med hjälp av öl från olika mikrobryggerier.

Sijäjja nävada päjl ejl

...datum genom att på en tidslinje sätta ut när band och företeelser blev för populära för att gilla. En domare närvarar via länk från Drop Coffee på Wollmar Yxkullsgatan och kontrollerar på en slumpmässigt utvald cafebesökare Facebook-timeline när personen avtryckte sin “like” på företeelsen.

Precis, Arcade Fire slutade vi lyssna på den 16 mars 2005, dagen efter deras första sverigespelning på Debaser.

...räkning och logik genom att uppskatta hur många RT:s olika tweets kommer få.

Dissande av en kulturskribent på SvD, vilket tilltalar slentrian-vänstern – och samtidigt en smal referens till en TV-serie på HBO. Det blir 52 RT:s.

...ironi genom momentet “Lattjolajbanlådan” där fyra objekt ställs fram av en programledare. De övriga deltagarna gissar vilket objekt som är ironiskt.

Fel, fel, fel. Ett kassettbands-bootleg av Bruce Springsteens “The River” var ironiskt 2010. Nu är det bara bra.

...läsa med exempel från det hipsterianska köket.

K, som i korvstoppning

...om den vida världen genom att låta två frigående Nordic Tweed-sockdockor upprepade gånger lära att det uttalas [us] weekly och inte [ju-äss] weekly.

...verklighetsuppfattning genom det spatiala momentet “Hur stora saker kan man gömma i pappas skägg”

Får vi bara i den här pedagogiska bollen i rullning ska vi nog få en generation hipsterkids som klarar sig alldeles utmärkt. Så länge dom inte råkar cykla fel på sina stödhjulsfixies och av misstag lämnar Södermalm förstås.

Fler blogginlägg från Tobias Boström