Fuck the drama, I'm too pretty for a fist fight

Rebecka 14:03 3 Feb 2012

Första avsnittet av Svenska Top Model 2012 sändes tidigare i veckan, säsongens tagline är "Fult spel har aldrig varit snyggare" och reklambilden visar två kvinnor i en så kallad "catfight".  Jag var illa berörd redan innan jag sett första avsnittet , men Jesus Kristus, nu är vreden helig. Inledningen visar modeller som går längs en catwalk, tjejerna slåss och drar varandra i håret. Redan i det första delmomentet blir det mer än önskvärt tydligt att hela programidén är att spela ut tjejerna mot varandra och skapa mer konkurrens än den som ligger naturligt i alla tävlingar där en vinnare ska koras. Tjejerna får varsitt halsband och får sedan i uppgift att hänga det runt halsen på den av de övriga som de anser vara minst "top model". Till slut står en ensam tjej med alla 24 halsband runt halsen, och kämpar mot gråten. Hon tror naturligtvis att hon genast måste lämna tävlingen, men nej, hon "vann" en fördel i tid, inför nästa delmoment som är att sminka sig och klä på sig under begränsad tid. Hon får sedan ensam stå inför alla de andra och försöka sminka över de blossade kinderna i 3 extra minuter.  Klipp till stylisten Jonas Halberg som skrattar och frågar sig ”e d top model sverige, eller är det massmurders, fighters?” och ”det kommer bli fajt, det kommer bli fajt, det kommer bli fajt”. Han fäller dessutom vid ett senare tillfälle den mycket smakfulla kommentaren ”tänk dig henne i bikini, det vill man inte se” om Gunilla Pontén. Det finns många saker med Top Model som gör mig beklämd, att modellyrket är något som många unga kvinnor glorifierar är deppigt, men jag förstår var det kommer ifrån. Ett av de främsta sätten att mäta "framgång" för kvinnor är skönhet, att då väljas som representant för denna "skönhet" blir naturligtvis eftersträvansvärt. Jag önskar oss andra mål, men jag förstår de vi har. Det som lämnar den bittraste eftersmaken är att kanal 3 valt att spela på konkurrens mellan kvinnor och att spinna vidare på sjukt trista tankar om kvinnor som fiender. Det är omodern och populistisk skit, som inte hjälper någon av oss.

Jag skulle vilja be er om några saker, med utgångspunkt i en tanke och två önskemål angående "debatten" runt en kvinnlig bloggares kropp och "den naturliga konkurrensen" mellan kvinnor.

Kan vi inte göra en gemensam ansträngning?  Jag önskar mig följande:

* Vi låter kvinnokroppen vara. Strunta i att delta i diskussioner runt kvinnors fysik, oavsett om det rör sig om nedsättande omdömen eller hyllningar. Tolka inte varje avvikande från idealet som "ett ställningstagande", se inte kroppen som en kvinnas främsta kommunikationskanal. Låt det passera, ge det inte luft. Vi måste bort_från_kroppen, ta oss vidare. För allas frihet. En kvinnas kropp är inte ett alster som ska recenseras, vi fridlyser den nu, ok?

* Undvik all retorik som upprätthåller bilden av kvinnor som konkurrenter, i egenskap av att de är just kvinnor. Om du till exempel upplever att du  "alltid kommit bäst överens med killar" så föreslår jag att du ser över dina egna tankemönster, istället för att döma ut alla andra kvinnor, för att de är just kvinnor. Ingen förlorar.

OCH, vi tittar fan inte på Top Model. Deal?

 

 

 

Fler blogginlägg från Rebecka