Femtio genanser av honom

Nanna Johansson 15:11 19 Nov 2012

Jag är egentligen en hyfsat snabb bokläsare, men den populära romanen Femtio nyanser av honom har tagit mig över en månad att läsa ut. Anledning: jag har blivit så fruktansvärt generad att jag tvingats ta veckolånga pauser.

Och nej, det är inte bokens explicita snuskerier som generar mig. Herregud, vuxna människor får väl idka samtyckessex på vilka sätt de vill. Om de finner det upphetsande att, säg, tugga på varandras näsor samtidigt som de för upp små Star Wars-figurer i stjärten så tänker jag banne mig inte vara den som pissar på deras parad. (SPOILER: detta är inte handlingen i Femtio nyanser.)

Nej, det som generade mig så till den milda grad att jag gång på gång tvingades lägga ifrån mig boken och djupandas var: språket. Jag har faktiskt aldrig varit med om så vidriga formuleringar (och då har jag ändå läst några mindre bra böcker i mina dagar). Allt är en osmaklig pyttipanna av manligt/kvinnligt-spaningar, exotism och illa valda adjektiv. Här är några smakprov:

Och favoriten (om man med "favorit" menar "det som fick mig att rodna, på riktigt"):

"Min alldeles egna klubba med Christian Grey-smak"!?!? Jag förstår faktiskt inte hur man kan skriva om sex på ett så osexigt sätt. Någon som vet om det bara är översättningen, eller om det är såhär på originalspråket också?

Mvh,
besvärad_tjej_86

Fler blogginlägg från Nanna Johansson