Därför använder vi ordet hen (ledare i nr 2 2012)

Margret Atladottir 12:47 29 Feb 2012

Min kompis Petter Hallén frågade mig en gång om vi inte kunde göra ett nummer där vi genomgående använder oss av internetspråk. ”Lol”, sa jag. Petter kontrade med: ”Men ett nummer där ni använder er av hen då?”. Det lät mer intressant. Hur skulle det vara att i ett specialnummer avstå från att använda orden han eller hon? En snabbkoll visade att alla på redaktionen var sugna på idén. Inte nödvändigtvis för att vi anser att man bör ta bort könsbestämda pronomen, tvärtom. Vi gillar han och hon. Men vi gillar hen också. Vi såg det mer som en utmaning för skribenterna, och framförallt för er läsare. Hur reagerar vi på en text som saknar han och hon? Hur känns det könsneutrala hen? Känns det skumt? Känns det bra? För skribenterna blev det just en utmaning. Rent språkligt använde sig många av personers namn istället för han eller hon. Vissa körde på med hen för fulla muggar.

Nöjesguiden är inte först med att i ett nummer genomgående använda sig av det här ordet. Konsttidningen Ful har gjort det konsekvent sedan 2007. Men vi var överens på redaktionen om att det kan vara ett intressant experiment av oss, en stor kommersiell tidning. För de ämnen vi skriver om – musik, film, mode, klubb, krog med mera – är verkligen inte beroende av kön. Vi skriver för människor och om människor.

Vill du veta mer om ordet hen kan du bläddra fram till sida 20.

Alla citat i tidningen är korrekt återgivna. Där förekommer orden han och hon, men enbart där.

Vi vill ha feedback. Mejla oss på red@nojesguiden.se och berätta hur du upplevde att läsa en tidning med könsneutralt pronomen.

Andra saker vi behandlar den här månaden är teaterns kris. Vi har även käkat middag med Markus Krunegård, träffat Kakan & Julia, du hittar alla vinnare i våra stadspriser samt mycket mer.

Trevlig läsning!

Fler blogginlägg från Margret Atladottir