MANSFRITT 2014 (eller forever)

Kakan 16:10 29 Dec 2013

NÄMEN!!!!

Så har det hänt igen, stoppa pressarna för nu ska ni få höra: en KILLE har kommit med förslaget MANSFRITT 2014.

skarmavbild_2013-12-29_kl._15.30.52.png

Tro mig, jag vill hylla och dela denna hemsida för alltid, men jag har inte tid att sitta och heja på nån kille som gör EXAKT det vi feminister gjort i flera decennier, in the name of "jämställdhet". Jämt ska det gullas med killar för deras bidrag i kampen. Kvinnor bara antas vilja förändra sina egna ruttna vilkor helt gratis och otacksamt, men när en man kommer in och gör EXAKT samma sak (och dessutom har självförtroende stort nog att skaffa sig en hemsida hehe skrattar till) brer liksom människor ut röda mattan och applåderar högt och länge. Så året var alltså 2014 när du kom på denna iden, det var först då du reagerade på att ditt liv innehöll för många män och då du förstod att ditt liv inte var en demokratisk skildring. Nej för det är tyvärr så det är.

Många har insett detta tidigt. Och valt bort män. Inte på grund av hat, eller ointresse, jo förresten, en stor dos ointresse finns det nog. Hela världen är en mansnorm, hela vårt samhälle talar männens sanning. Kvinnors verklighetsuppfattning är exotisk kuriosa. Fast mest ljuger vi ju, det vet ju alla. Vi ljuger om övergrepp och om barnens pappa, för att hämnas eller gud vet vad. Väljer kvinnor bort män ur livet är vi antingen lesbiska eller manshatare, värst om vi besitter kombinationen. De senaste 10 åren har jag nog läst 2 män, den ena är bög och skriver Cirkeln, Nyckeln och Eld ihop med en kvinna. Den andra skriver så intressant om familjerelationer att jag inte kan slita mig. Han gör det också utan att hela tiden framhålla sin heterosexualitet och utan att vara sexist. Men förutom det läser jag bara kvinnor och transpersoner, för att jag, och lyssna noga här och försök att förstå; jag är mätt på manssamhället. Jag har det runt mig hela tiden dag ut och dag in. Överallt. Och det är liksom inget roligt manssamhälle, det är våldsamt, sexistiskt, rasistiskt och oerhört homofobiskt. Det kan ju tyckas fegt och lite mesigt att välja bort manliga författare och inte vilja se Mannen i vitögat, men tro mig, det gör jag ändå. Eftersom kvinnor inte är norm är inte vår verklighet det heller. Jag läser allt från Andrea Dworkins något provocerande feministanalytiska böcker och självbiografier, facklitteratur, handledningsböcker till kvinnojourskvinnor om hur dom ska handleda kvinnor som blivit/blir misshandlade av män. Sen läser jag dikter av Athena Farrokhzad, böcker om kroppen av Julia Skott och böcker av Angela Davis. Och minns att feminismen inte kan vara vit. 

Jättemånga gör så här, det är inget nytt under solen att välja bort manlig populärkultur. Det är en överlevnadsstrategi för människor som förstått sig på hur världens ser ut, hur hatet mot kvinnor ser ut och den politiska världsordningen.

Men nej, inte nog att jag blir provocerad av detta. Denna upprepning av en av de vanligaste härskarteknikerna: nämligen osynliggörandet. Vi är som sagt många som levt såhär i flera år, många i decennier, det finns en hel rörelse som heter feminister. Utan MÄN BLIR KRÄNKTA. Citat från min bekantas fb-sida när hen postat Mansfritt 2014-hemsidan: 

"Tycker man ska följa båda delarna. Båda delar är väl lika värda? Ordet mansfritt är rätt så diskriminerande ordval." (en kille har "gillat" detta)

"Tycker samhället i Sverige börjar bli betydligt bättre på den fronten, men fortfarande långt kvar innan det är helt jämställt. Tycker de är starkt gjort av dom som kämpar på och jag hoppas verkligen att de blir ett jämlikt samhälle inom en snar framtid.  Men ibland när jag läser vissa saker ska man behöva känna sig dålig som människa för att man är av fel kön. Som att det är en skam att vara en man inte inte en kvinna. De är väl inte rätt de heller?"  (en kille har "gillat" detta)

Här kommer den starkaste insatsen; 

"Tycker dock att det är ett väldigt olämpligt ordval, första tanken är manshat direkt enligt mig" (inte ens en kille har "gillat" detta :()

Asså VA?????? Om detta är något som killar blir kränkta av, hur fan ska vi kunna nå någon slags jämställdhet? Det finns liksom ingen självreflektion alls. Och nä, dessa killar representerar inte alla män, men många.

skarmavbild_2013-12-29_kl._15.35.00.png

Jättekul att du kör ditt experiment Gustav. Jag tror tyvärr du kommer få mer cred och ryggdunk än kvinnor kommer få uppmärksamhet 2014 ändå. När kvinnor gör detta val kritiseras vi, och hatas. När en man gör detta får han applåder, radiointervjuer och tv-tid. Hur fan ser vår värld ut?

Fler blogginlägg från Kakan