Kombinationen män och böcker/ Feministisk boksöndag

Kakan 14:57 11 Oct 2015
dijana

 

Hej undebara kakaan! har läst din blogg ett tag (och på riktigt läst ALLA inlägg för du skriver såå bra!!) men undrar varför du inte läser böcker skrivna av män? Förstår hela feministinläggen och totally agree with you, men varför utesluta böckerna?

Hej Dijana!

Tack för din fina komplimang, det värmer. Jag ska försöka förklara mig angående varför jag inte läser böcker skrivna av (cis)män! För det första vill jag erkänna att det faktiskt kvoterats in några män de senaste åren, inte så många men ändå några. Detta beror på att jag är en sucker för klasskildringar och pappa-dotter-relationer och hur dom skildras. Därför läste jag helt sonika två manliga författare, men det var inget jag la så mycket vikt vid, att dom var just män. Det råkade bara vara så att deras böcker verkade intressanta och då läste jag dom. Jut nu läser jag t ex Mats Strandbergs "Färjan" och han är ju en man, en feministisk bög. 

Överlag skulle jag säga att det handlar om intresse, men också ett val såklart. Du verkar inte bli upprörd över detta, men många blir. Dom ryter och kränks och kan inte förstå varför jag skulle välja bort mäns litteratur, som om det skulle vara världens undergång. Om det handlar om män som blir arga, då brukar jag fråga, läser du många kvinnliga författare? Svaret blir ju såklart att javisst! Men vid närmare eftertanke och en stunds samtal rörde det sig tydligen oftast bara om manliga sådana ändå. Ja, normen för vad som är bra och intressant finns ju överallt. Mitt intresse handlar oftast om kvinnor, jag är intresserad av en viss sorts skildringar, och dom gör oftast inte män. Slumpartat kanske, men jag tror det handlar om år av förkovrande och nörderi och att veta vad jag vill.

Om vi ska vara hårdragna, det är jag, så är det också såhär; jag är inte speciellt intresserad av mäns skildringar. Speciellt inte vita mäns sådana. Vita män har skildrat världen alltid, den berättelsen visade sig ofta vara rasistisk och sexistisk, homofobisk och kolonial ut i fingertopparna. Jag är 34 och kommer inte hinna läsa allt det jag vill tyvärr, då gäller det att ha en strategi. Jag vill inte läsa mer åskådningar av hur män ser världen, inte när det finns SÅ många berättelser och liv om och av kvinnor som jag vill ta del av. Jag är trött på att höra om vad män tycker och tänker om saker. Jag kan inte förstå förtjusningen faktiskt, har inte allt redan sagts? Nej det har det ju såklart inte, i min bokhylla finns nya böcker skrivna av män, dom är intressanta och berättar om liv som jag måste få ta del av. Men oftast klarar jag mig utan. Det skulle ju inte heller funka att bara läsa vita kvinnors skildringar, då är vi tillbaka på ruta ett.

Här är några riktigt starka böcker jag läst på senaste:

En Bön För De Stulna, av Jennifer Clement. Journalisten Clement har jobbat i Mexiko i över 10 år och kartlagt kvinnorna i knarkkartellerna. Fruar, döttrar, städerskorna, kvinnor som utsätts för prostitution, för slaveri och som stjäls. Detta är en skönlitterär beskrivning av de flickor som stjäls för att säljas som sexslavar, bland annat. Men det är också en varm berättelse om familj, fattigdom, vacker natur och ett korrumperat liv utan slut. Dessutom med det vackraste språket nånsin.

en-bon-for-de-stulna.jpg

Katarina Wennstam skriver deckare på feministiska, och håller oftast väldigt hög kvalitet. I somras läste jag Skuggorna, om hämnd och rättvisa, om sexuella övergrepp och rättvisa. 

skuggorna.jpg

Nu har jag precis köpt hennes senaste bok Skymningsflickan. Med Wennstams böcker går det inte att väjas för jobbiga verkligheter, och det är skönt när en feminist erbjuder en detta, och landar i att det är normalt att reagera stort när kvinnor och barn förtrycks.

skymningsflickan-wennstam_katarina-33273387-frntl.jpg

I San Francisco köpte jag en gång denna tegelsten och jag trodde jag drömde. We Are Your Sisters – Black women in the 19th century är en bok om kvinnliga slavar, som blivit intervjuade om sina liv och här finns dom transkriberade och presenterade för oss. Intervjuerna är djupgående och bitvis fruktansvärda, jag har succesivt försökt läsa ut boken i över tre år. Finns att beställa på tusen ställen på internet. Språket är så svårt emellanåt, kanske därför det tar sån tid också. Så på tal om att välja bort vissa böcker framför andra... Skulle du hellre läsa en till Snabba Cash än denna?

weare.jpeg

Linna Johanssons roman Lollo gjorde mig väldigt glad och varm. Johansson skriver med det bästa språket jag läst på länge, det passar mig perfekt. Hon är poetisk och tydlig i ett, något jag tycker få lyckas med. Tjejliv handlar boken om, läs den om du vill läsa om tjejliv.

lollo.jpeg

Therese Bohman har skrivit en tunnis, Den Andra Kvinnan heter just denna bok. Kanske är jag helt partisk för att hennes språk också passar mig så bra, det är lent och strävt samtidigt. Och on top of that skriver hon så bra om systerskapet, roliga nya tankar, i förbifarten. Precis samma som Lollo, är det en berättelse om tjejer, eller unga kvinnor. som tas på allvar.

denandra.jpeg

Årets julklapp har redan kommit, den heter Svart Kvinna och bakom den står drottningen Fanna Ndow Norrby. En antalogi om sexism och rasism som drabbar just svarta kvinnor. Du kan inte hoppa över att läsa den, det är liksom ditt ansvar mot samtiden och framtiden och samhället.

svartkvinna.jpg

God söndag och glöm inte söndagsmasken <3

 

Fler blogginlägg från Kakan