Glee

Kakan 23:02 5 Dec 2012

 

Ingen serie har fått mig att gråta så mycket, skrika rakt och ut vi ska inte ens tala om gåshuden. Att det äntligen finns en serie som avhandlar klass, handikapp, sexualitet, kön, sex, rasism och hierarkier och vänta; GENOM MUSIKAL! Nä asså vet ni vad. Eftersom jag är 31 är det så skönt att inte bry sig om saker och ting är koola. Koola serier är typ Entourage som jag hatar, gud så grabbigt. Andra koola serier är nog tex Game of Thrones, det är bra. Svenska game of thrones är bättre men det vet ni ju redan...

Min vän Hanna Stenman gästbloggar ut den här hos mig, om just Glee. 

stenhatt.jpg

 
Hanna Stenhatt bor i Berlage för tillfället där hon driver stans enda Baile funk klubb på helgerna och ritar serier om hår i veckorna. Hon gillar att ta saker på allvar vad det än handlar om och uppskattar ej att Tyskland har en vädligt lam chipskultur.
Här har vi det:

Ja, tro det eller ej: Vi måste tala om Glee

 
Hej jag heter Hanna Stenhatt och jag är en Gleek. 
Alltså en person som ser på serien Glee och älskar det. 
 
För en liten stund sen läste jag på en blogg om varför Glee är så HIMLA dåligt.  
Nu känner jag att jag håller med skribenten så lite att jag själv måste skriva nåt om detta. 
Hen som skrivit var förvånad över hur så många smarta feminister, queers och flator kan gilla Glee då den är heterosexistisk, transfobisk, kvinnohatisk och normativ på alla de sätt. 
 
För det första skulle jag vilja säga: Hur kan en gilla all musik, alla filmer, alla serier och allt som någonsin skrivits då det är heterosexistiskt, transfobiskt, kvinnohatiskt och normativt på alla de sätt. För ungefär så är det i den här världen vi lever i och då är det inte lätt för oss som råkar fått på oss en hatt som lärt oss ett och annat om hur det ser ut, att hitta saker vi gillar. Men så finns det undantag, pauser, ambitioner. Film och tv-skapare som vill göra nåt åt att det ser ut som det gör, och det är inte heller alltid det lättaste eftersom det är ca 320 miljoner människor och VÄLDIGT mycket pengar inblandade i att få ett avsnitt av en serie att visas på tv. Då kan jag tycka att det är väldigt häftigt att en ungdomserie som går på bästa sändningstid vill/får göra detta: 
 
Ett avsnitt som handlar om mäns våld mot kvinnor
 
 
 
 
Innan Britney börjar sjunga i följande klipp säger hon: Where has that PATRIARCHY gotten us? Double digit inflation, economic freefall, oil spills, war in Afghanistan. Boys have made one hell of a mess in this school, and there's only one way to clean it up
 

You're lebanese and I think I'm bi-curious

 

 

I don't feel right in the mens locker room, but I can't go in to the girls

 

 

Eftersom Stenhatt bor i Berlage finns inte alla videos här eller där som hon o jag gillar så det blir ett potpouri. Denna gillar jag

TALA:

Will Shuester I HATE YOU:

Men visst, det är vissa dagar som jag bara vill sluta "vara tacksam för det lilla" inte behöva kolla på en film där ljudet inte är riktigt synkat med läpprörelserna (obs ej tecknad) men ändå kollar  för att det handlar om lesbiska. 
Fast jag tycker inte att Glee är en serie där vi behöver nöja oss med det lilla, ja det finns saker jag inte är nöjd med och önskar att serien kunde vara ännu mer utlevande, men på det stora hela fortsätter Glee att överraska i varje avsnitt, och skaparnas goda ambitioner, öppna ögon och stora hattar tar den långt! 
 
Mvh, Santhanna Hattman

 

Fler blogginlägg från Kakan