Feministisk SKRUBBsöndag!

Kakan 12:00 29 Mar 2015
Se alla artiklar om: 

Kära vänner. Det har efterfrågats tips om hudvård, ett av mina största intressen.

Jag ska inte sticka under stol med att jag faktiskt utvecklat ett närmast maniskt intresse för detta, med ett absolut för stort konsumtionsbehov och längtan om mer. Mina hudvårdsrutiner ser ut såhär:

(tvingar vänner och flickvän att exfoliera)

maaask.jpeg

- Skydd och fukt.

Våga inte gå utanför dörren utan att först ge morgongåvan serum till ditt ansikte (och när jag säger ansikte, menar jag även hals och dekolletage, ja, öronen också). Jakten på det perfekta serumet, som även min självbiografi kommer heta, är en evig och jävligt dyr jakt. Jag har nästan hittat hem. Efter serumet kommer dagkrämen. Länge jobbade jag emot dagkräm, tyckte det kladdade och jag svettades ut det. No more! Vänta minst 30 sekunder mellan serum och dagkräm. Sen på med sminket om det är något du önskar. Många puder och BB- och CC-creams har en spf, ibland på 15 och i vissa fall upp till 50. Jag är livrädd för sol, har spf iaf från mars till oktober. På sommaren alltid 50! Och noga, den spfen du sätter på tidigt på morgonen kommer falla av, försvinna bort efter några timmar, så fyll på kära du!

- Rengöring

Det händer då och då i mina ständiga frågor om vad folk tvättar sig med på kvällen, för att få bort smink eller andra orenheter, att svaret är "tvål". Paus för chock. Paus för att hämta andan som jag just tappade. Du får inte tvätta med tvål. Ja, visst är det en ytterst världslig sak att tvätta med tvål när världen står i brand, kvinnor misshandlas och folk dör av svält stup i kvarten. Men, om du nu ska bry dig så gör rätt. Tvål torkar ut och förstör huden. När jag var yngre och försökte bli av med mina tonårsfinnar kämpade jag så hårt. Jag tvättade mig med tvål på kvällarna och avslutade med ett fruktansvärt ansiktsvatten. Sen godnatt. Jag njöt av att torka ut mitt lilla ansikte och tänkte att nu du, Mr Akne, nu dör du. Men nonne nonne, hudens försvar mot torr hy är att kompensera med att producera mer fett, och vips så var hela fejset fullt av talg och nya finnar. Den onda cirkeln visste ingen ände. Until now! Använd en rengöringsmjölk eller tvättkräm, eller något så fiffigt som rengöringskräm. Överkurs är att ånga ansiktet och inte använda vatten alls, men det får ni läsa om hos typ Annahita eller nån annan kool blogger. Efter detta kommer toner, det kan ni också lära er hos nån expert.

- Återfukta!

Att återfukta är det bästa jag vet. Ja, förutom systerskap och to shut boys up. Efter rengöring, torka dig noga, tillsätt sedan serum  och sedan nattkräm. Och detta ljuva som nu ska smeka ditt ansikte (och med ansikte menar jag återigen dekolletage och hals, ja, ibland även öron). Några gånger i veckan kan du byta ut nattkräm mot en nattmask, eller s k fuktmask. De rekommenderas att ha ca 10 minuter, men min hy mår väldigt bra av att smörja in dessa som en vanlig nattkräm och sova med. Många tvättar av sig på morgonen men det pallar inte jag. (Det är haram för många).

Så. Skydda, rengör och återfukta. Simple thing like that!

Men, det som känns mest och som ger bra resultat är att skrubba/peela/exfoliera. Bort med de döda hudcellerna, huden blir smidig och mer jämn och redo för nya äventyr. Ja, det är en religiös upplevelse, det hör ni ju själva. Viktigt är att inte göra detta för ofta. Jag försöker hålla mig till tre gånger i veckan, men skulle vilja göra det varje kväll. Just det, gör det på kvällen, eftersom du kan bli lite röd eller irriterad och sen behöva sova med nattmask eller fet nattkräm. Dagen efter är det extra viktigt med skydd och då speciellt spf. På sommaren får du peela lite mer försiktigt eller inte alls om du är i solen mycket.

Jag har ju testat mig fram i denna djungel av peelingar, scrubbs eller vad du vill kalla det. Det finns skrubbar med korn i, eller snäckskal m m, som river och där du kan kontrollera hur hårt du kör. Sen finns det andra varianter som jobbar med AHA-syra och enzymet som kemiskt peelar bort döda hudceller lite light. OBS, undvik alltid läppar och områden kring ögat där huden är tunnare.

Här är några av de jag testat:

1. Exuviance Triple Microdermabration Face Polish

Oerhört långt namn, men värt varenda stavelse. Detta är inte en av de traditionella skrubbarna med korn, utan en s k "polish". Innehåller AHA, papayaenzym och mikrokristaller. Smörj in den här persikosdoftande krämen i 30 sekunder i ansiktet och låt den verka i två minuter, eller en om du är känslig. Skölj med vatten, och återfukta! Eftersom skrubben innehåller AHA, använd inte retinol, och var försiktig med andra AHA-produkter (detta gäller självklart alltid, när innehållet är samma). Capris 499 kr.
 

exuviance-triple-microdermabrasion-face-polish-ansikte-peeling-exfoliering.jpg

 

2. Decleor Prolagene Lift Lift And Brighten Peeling Gel

Den här serien Prolagene Lift är gjord för "kvinnor över 40". Vad nu kvinna är vet jag inte, och jag är inte 40, men testar friskt ändå. Jag är in love med Decleor, jag har hittat hem i deras nattkräm och serum många gånger om och var därför övertygad om att denna peeling skulle göra susen. Prolagene Lift är också en peeling baserad på AHA-syra och utan korn. Applicera med bomullspad på rengjort ansikte och hals och låt verka i fem minuter. ZZZZzzzzzZZZ, nä, jag kämpade och kämpade men jag kände ingenting, varken i hjärtat eller fejset. Kanske är det för att jag bara är 33, vi får se. Capris 589 kr.
 

decleor-prolagene-lift-lift-and-brighten-peeling-gel-ansikte-peeling-exfoliering.jpg

3. Kiehl's Epidermal Re-Texturizing Microdermabration

Jag har använt Kiehl's mycket i mina dagar, dels pga nyfiken och dels pga alla mina resor till USA där Kiehl's är så extremt billigt. Av alla produkter som kysst min hud är denna min absoluta favorit, ja, nästan av alla jag testat nånsin. De krossade små snäckskalen river riktigt gött, och du är rekommenderad att inte lämna krämen på mer än 2 minuter. Men skam den som ger sig, min hud tål ganska mycket och jag brukar plåga mig själv i duschen med den här tills det brinner. Du ska massera in krämen under hela de goda två minuterna och sen skölja med kallt vatten. Rodnad uppkommer med allra högsta sannolikhet, men du ska ändå stanna hemma och vila och lägga nattmask så det gör ingenting. Capris 420 kr.

epidermal_re_texturizing_micro_dermabrasion_370019.jpg

4. Dermalogica Powerfoliant

Det här är en riktigt sjuk jävel, och det gillar ju jag. Dessa kommer i två små flaskor vilket gjorde mig mycket förvirrad. Jag trodde att jag skulle blanda de olika innehållen, men det är så enkelt att du bara trycker ner locket hårt i flaskan och skakar om ordentligt och länge. Varför det kommer två vet jag inte, det är helt onödigt. Kör några droppar på rengjort ansikte och hals, låt verka i 2 minuter... eller 6 för det tyckte jag kändes bra. Detta kan du göra två gånger i veckan, eller som jag, som en kur. Då körde jag varje kväll i fyra dagar och det gjorde mitt ansikte riktigt glatt! Om du använder andra exfolieringsprodukter från ett annat märke bör du ha slutat med dessa två veckor innan du behandlar med Powerfoliant, rekommenderar Dermalogica själva. Men jag är inte så känslig, så det gjorde inte jag. Är du känslig, testa på kinden innan om det är för mycket för dig. Capris 839 kr. 
 

dermalogica-powerfoliant-ansikte-peeling-exfoliering.jpg

 

5. Dr Brandt Laser A-peel

Okej, nånstans här förstår jag att jag har stora problem med peeling. Älskar ju skiten så mycket!!!! Kul för er! Okej, denna bjässen har precis fått nytt liv! Köpte denna när jag blev varmt rekommenderad av stylisten på Idol, Gorjan Lauseger, ett gull med stort iver för hudvård. Han sa att det var det bästa han haft, sagt och gjort hamnade den hos mig och på mitt gulliga ansikte. Den bränns och sticks. Fem minuter är du rekommenderas att lida ut det med den här hårdingen, men t o m jag som är van brukar bara ha den i tre. En gång i veckan och i ca 6-8 veckor ska du bruka den för fin och jämn hy och allt annat som alla andra skrubber lovar. Jag gillar den. Slutade med den ett tag för jag tyckte den var så mesig, men nu är jag on again och älskar varje stickande minut. I undre delen av denna överdrivna förpackning finns ett gel som du ska smörja in ditt stackars uppfrästa ansikte med efter behandlingen. Den är totalt överflödig, ger ingenting. Så fort på med serum och en go nattmask, här måste kureras. Capris dyr som fan, mellan 800-900 kr.

 

laserapeel.gif

 

6. BLISS Multi-"face"-eted All-In-One Anti-Aging Clay Mask

Jag vet inte varför alla krämer och sånt måste ha så långa namn. En sak vet jag, Bliss och jag började ICKE på god fot. Bliss kom till Sverige för max två år sen. Innan dess hade jag bara sett den i USA och då mest fokuserat på krämen FatGirlSlim. Ja, Fat Girl Slim. Att en kräm heter så, det är det störigaste jag sett. Även om jag pratat med Bliss personal och dom förklarade att detta var en referens till Fat Boy Slim, för ju sannerligen namnet tankarna till allt annat som har med vår störda sönderbantade värld att göra. Men men. Den här identifierar sig själv som mask, inte som peeling, men innehåller AHA viket gör den behandlande. Ha den upp till sju minuter, den är go och mild, kanske lite stickande för vissa. Glöm inte att rengöra noga eftersom denna är lersvart/grå. Jag gillar själva masken och resutatet. Capris 439 kr.

bliss-multi-face-eted-all-in-one-anti-aging-clay-mask-ansikte-mask.jpg

7. GlamGlow Youth-Mud Tinglexfoliate Treatment

Om du är det minsta intresserad av hudvård har du inte undgått denna samtida klassiker. Det är ett jävla tjat på hur mycket alla kändisar i Hollywood gillar denna, och jag kan förstå varför. Själva behandlingen är kul, du ser liksom resultatet när den här lermasken torkar successivt och stramar. Sen skrubbar du av den med varmt vatten och superfuktar under natten. Vaknar upp med ett nytt ansikte, iaf första gången jag körde den här. Ja, den känns lite och det är det värt, men det handlar inte om mycket smärta. Capris 449 kr.
 

glamglow.jpg


8. Paula's Choice Resist Weekly Resurfacing treatement With 10% AHA

Paula's Choice har verkligen växt i mina ögon och känns som en trygg kompis som en lärt känna på Facebook. Först ba vem e du, sen ba åh, bra! Den här exfolieringen, tunn och lösflytande, baddar på du in på ditt fejs och låter sitta i 10 minuter. Det känns. Det står liksom att den kan sitta på under natten men jag förstå inte alls hur det skulle funka. Det här är en seriös tioprocentig AHA-behandling och det skämtar du inte bort! Akta ögonpartiet! Capris 379 kr and I love it.
 

paulas-choice-resist-weekly-resurfacing-treatment-with-10-alpha-hydroxy-acid-ansikte-peeling-exfoliering.jpg

 


Det var allt för mig, nästa gång blir det FUKTMASKEN <3

Observera, jag är ingen hudterapeut. Det kan kan har jag testat till mig och läst om på internet. Kör inte på i full fart när det kommer till peeling eller exfolianter, det är känsliga grejer. Testa dig fram. Många ställen har små prover du kan få eller köpa.

Och ja, det går alldeles utärkt att vara besatt av skönhet och hudvård och vara feminist. Här finns inte plats för dubbla bestraffningar. PUSS.

Fler blogginlägg från Kakan