Emma Arvida Byström om selfien

Julia Pugsi 10:46 15 Nov 2013
 • Jag ställde några frågor till Emma Arvida Byström om selfien. Hon är fotograf, konstnär, tumblr-tjej, bloggare och en massa annat! Hon sågs senast i onsdags i premiären av Svt:s nya satsning "Alla är fotografer" där hon hjälpte Henrik Schyffert ta självporträtt. Hon har också arbetat för Vice flera gånger, bland annat med den här grymma fotoserien. Jag fick nys om att hon hade något att göra med en utställning om selfien som pågick i London och var såklart tvungen att fråga henne vad det handlade om.

   

  1380241_744830398876863_2118287385_n.png

   

   

   

  Vad är din del i Excerpts from a selfie generation?

  – Jag och min kompis Hanna Antonsson kurerade en utställning vid det namnet för ca en vecka sedan i vårt galleri Gal, just nu baserat i London. Det var Beth Siveyer, bakom Girls Get Busy zine, och Vanessa Omoregie, bakom Cam Girl Project, som ställde ut sina verk.

   

  Berätta om Gal och varför ni startat det?

  – Egentligen så är det ganska enkelt. Jag och Hanna har delat studio i en byggnad här i London i typ ett år. Vi har hoppat till bättre och bättre studios allt efter att det blivit lediga och nu fick vi tag på en studio som var på marknivå och vi insåg att vi faktiskt skulle kunna ha ett galleri. Det är väl sådär inget som jag riktigt planerat att göra tidigare, men det är kul när en har just det spacet och dom resurserna att lyfta fram coola konstnärer. Liten shout out till mina föräldrar som hjälpte till att ändra studion så att den är mer galleri vänlig nu. Jag är sjukt priviliegad att ha föräldrar med den ekonomin att de kan hjälpa med sådant och att de känner att det vill hjälpa också. Kram till dem. Men det är väl sådant också, att en är priviliegad som gör att jag kan göra sådana här saker.

 •  
  Varför tror du just selfien får utstå så mycket kritik och förlöjligande?
  – Ja men liksom, om folk har läst The young girl and the selfie och om folk har läst Preliminary Materials for a Theory of The Young-Girl så är det ju lite sådär vad för status kvinnor och unga människor har i samhället (kvinna + ung = u do the math). Men i slutändan så handlar det väldigt mycket om att selfien har låg status för att den just kommer ur, mestadels, den unga kvinans perspektiv (=lååååg status).
   
  Varför har just selfien blivit viktig bland unga tjejer?
  – Ja alltså, det är väl som med allt. Det både hjälper och stjälper. Jag tror det är bra till en stor del att du får skriva din egen historia, bestämma själv hur du presenteras till världen istället för att en (historiskt sätt) man gör det istället. Dock så är det så klart lätt att hamna i att jämföra sig med andra kvinnor och prata skit om sin egen eller andras kroppar. Men jag känner att istället för att klaga på något som är någonstans baserat på något positivt (att diktera sin egen bild om sig själv) försöka fokusera just på att inte klaga på andras bild (till vis del, know you priviliges liksom) typ att folk lägger upp så många bilder och "inte är så snygga som de tror" eller är "egooo" eller jag vet inte. Var så himla längesedan jag befann mig i sammanhang där folk klagade på sådant.
   
  Vad kommer hända på Gal framöver?
  – Hmhmhm. Det känns som jag som ny galleri ägare inte riktigt är så planerad så jag vill inte lova för mycket. Men vi har lite saker på g!
   
   
   
   
  För att hålla koll på vad om händer på Gal följ deras twitter eller facebooksida!

Emmas tips för vidare läsning i relation till selfien:

http://thenewinquiry.com/essays/further-materials-toward-a-theory-of-the-man-child/

1012523_10151794640092239_1059920191_n.jpg
Foto: Emma Arvida Byström
 

Fler blogginlägg från Julia Pugsi