Meron Mangasha - "En väpnad konflikt" (och intervju)

Hasan Ramic 12:23 30 May 2012

Vad handlar "En väpnad konflikt" om?

Det här är en grej som jag skrev för kanske en- två månader sedan, under en period när jag reflekterade över en massa shit. Det hade hänt en massa mer eller mindre dramatiska saker, och jag var bara lack på omgivningen. Jag skyllde allt på allt som var i min närhet, familjen och vänner, whatever. Och efter det började jag kolla på mig själv istället, och jag tröttnade på den här gamla visan, och sa till miig själv att sluta bitcha istället. Där för börjar den som den gör "Nu sitter jag här igen", och jag undrar varför det inte blir bättre. Men att man lär sig av sina mistag, och inte av sin ålder. Vissa har levt hela sina liv utan att ha råkat ut för någonting, och när väl något händer kan det komma som en chock för dem - och de är 40 id det laget.

Berätta om videon

Det är en kille som heter Senay och en som heter Ea som har spelat in videon, och han har gjort några av Ison & Filles videos. Jag skickade texten till honom och sa att jag ville ha något mörkt. Jag och Mack Beats, som har gjort musiken till klippet, brukar skämta om att vi vill ha det som om Mobb Deep körde poesi. Senay ville göra det så enkelt som möjligt så att videon inte snodde så mycket uppmärksamhet från texten. Jag tror att han fick inspiration till videon från "Nyckeln till frihet", där någon sitter på en stol och kollar på en klocka. Klockan har ingen minutvisare, utan bara en sekundvisare, och det är för att återigen förstärka känslan av att "Det kommer inte med åldern, det kommer med misstagen".

Vad kallas det du gör? Poesi?

Jag vet inte, jag har väldigt svårt för det ordet. Jag tar inte åt mig om folk kallar mig poet, det går in i ena örat och ut genom det andra. Allt jag gör är ha en monolog, jag pratar bara. Sedan att det rimmar på vissa ställen gör det inte direkt poesi. Jag har pratat med andra som gör liknade saker, och de frågar mig om jag skriver. Alltså, jag har skrivit tre grejer, jag har spelat in två av dem. Det kanske är en mindervärdesgrej från min sida också, jag har träffat andra poeter och det känns som om man klampar in på deras arena.

Som många andra diktare har gjort innan dig.

Shit, jag kanske måste börja kalla mig poet efter det här samtalet.

Meron Mangasha är 29 år, bor i Tensta och studerar. Han har tidigare gjort epilogen till Ison & Filles album "För evigt". 

/H

Fler blogginlägg från Hasan Ramic