Essa Cham - "Ödmjuk afrikan" + miniintervju.

Hasan Ramic 17:22 26 Mar 2015

essa_cham.jpg

Idag släpptes Essa Chams nya singel "Ödmjuk afrikan". Jag tog ett snack med mannen själv om vart det hela började och vart det är på väg. 

Berätta lite om dig själv. 

Jag är Essa Cham,  34 år gammal, en  ödmjuk family man som blomstrade sent.  Jag hade drömmen om att bli fotbollsproffs tills jag blev 16-17 år, men har haft musik hemma sedan tidig ålder. Jag har två äldre bröder, Pa Cham, som var rappare i en grupp som hette Tribal Kiss på tidigt 90 Tal med en idag rätt så erkänd producent Douglas Carr och Gibril Cham som var trummis och producent, verksam på Redline recordings på sent 90 tal i bland annat gruppen Broadcastaz. Så musik har funnits i hushållet tidigt. Jag stod på scen första gången när jag var runt 10 år och har alltid älskat det men tog rätt lång, närmare tid 20 år, att fatta att det var detta jag skulle hålla på med!

Jag började rappa i en grupp som hette Off Course i början av 00-talet och vi släppte en skiva, sen kom jag in på reggae runt millenieskiftet då jag flyttade till Norge, och kan väl ödmjukt säga att jag med några Norska artister (Admiral P, Nico D och Kasimba) var med och formade reggae- och dancehall-scenen i Norge.

Jag släppte en EP som hette ”Dreams part 1” 2013 och sedan medverkade jag på Labyrints ”Broder del2” spm blev startskottet till att göra musik på svenska! Så Tacka Aki, för det var han som tjatade hål i huvudet på mig. 

Vad handlar din senaste låt om?

”Ödmjuk afrikan” är dels en hyllning till mina föräldrar som kom till Sverige under det tidiga 70-talet och har vart med att bygga upp det här landet landet, och så har vi idag de som inte tycker att en sådan som jag inte är välkommen hit! Det är också en anthem för alla oss svenska afrikaner som är här och vill göra något bra för landet. Vi finns, vi är stolta och går med  våra huvuden högt! Vi är lika viktiga i samhället som alla andra grupper människor. Jag är emot att dela in människor i grupper överhuvudtaget, men you feel me!

Låten är producerad av Kapten Röd. Hur fick du kontakt med honom, och hur är han att jobba med?

Vi har träffats en del ute på vägarna, för ett par år sedan och när jag flyttade tillbaka till Sverige för ett år sedan så linkade vi upp och började jobba. Det kändes helt rätt och naturligt.

Det är fantastiskt att jobba med Kaptenen. Först och främst är han min bror, sedan vän, och slutligen producent. Vi är båda familjemän så bli mycket blöjsnack och sånt, sedan snackar vien  massa musik! Han e en fantastisk artist, producent och låtskrivare, och vi jobbar mycket bra ihop!

Jag frågar alla som jobbar med honom om han kommer släppa något nytt snart. Vad vet du?

Hahaha! Man märker att det börjar klia i honom och jag är på honom hela tiden. Alla vi väntar på nytt. 

Vad händer härnäst för dig?

Målet är att släppa två EPs i år, den första relativt snart och jag har en andra singel klar redan. Just nu vill jag ut och spela så mycket som möjligt, jag trivs bäst och känner mig tryggast på scenen. 

Lyssna på ”Ödmjuk afrikan” här:

 

Fler blogginlägg från Hasan Ramic