Den antika framtid är vår!

Hasan Ramic 19:16 18 Mar 2015

För två veckor sedan kom ett av årets meest emotsedda reggaealbum, Protoje - "Ancient future". Detta fick mig att tänka lite på den här nya reggae revival-rörelsen som pågår. 

 

Det finns flera anledningar till varför dancehallnörden i mig gillar just denna låt. För det första är det en ny tappning av Jah Thomas klassiska "Gun Shot"-rytm som han en gång i tiden satte ihop för Anthony Johnson. Rytmen har varit återkommande genom dancehallhistorien, tv av mina personliga favoriter är från den hårdare skolan när John John voicade Bounty Killer och Mad Cobra över den under det tidiga 90-talet. Protoje har under flera års tid graviterat mot ett sound som liknar den sortens rub-a-dub-stil com Jah Thomas och hans kollegor på Volcano myntade under det tidiga 80-talet. Jag intervjuade honom vintern 2014 på jamaica och han uttryckte stor beundran för bland annat det tidiga 80-talets Sly & Robbie. På "Ancient future" hörs dessa influenser tydligt. Vilket ju är fett om man gillar bra musik från förr. 

För det andra är gästande Jesse Royal fullkomligt lysande. Han gör en perfekt plankning av Tony Rebels 90-tal i röst och flow. Till och med ordvalen känns Tony Rebelska. Han får både Protoje och refrängsångerskan Sevanas insatser att blekna. 

På papret är den här låten perfekt, och den får stå som symbol för ambitionen och utförandet av hela albumet. Det är, som titeln antyder retrofuturism och en logisk fortsättning på den Black Uhuru-doftande "The 8 year affair" som kom för två år sedan. Och hur mycket jag än gillar att Protoje har gett sig fan på att göra just "kvalitetsreggae" så känns det som att det hela skaver litegrann. Protojes influenser är saker som han inte har någon direkt beröring med mer än vad han har hört eller sett på youtube. Som jag ser det så gör Protoje reggae på samma sätt som Disclosure gör house, men istället för att åkalla Frankie Knuckles ande så är det Junjo Lawes som spökarJag köper det! Jag köper till och med hela den nya komposterbara hippie-rasta-imagen som han och många av hans samtida kör med. Det är coolt att vara vegan. Men när Protoje började sin reggaekarriär och samarbetade med kusinen Don Corleon kändes det som att de var något eget och nytt på spåret. De byggde vidare på arvet från Damian Marleys hiphopreggae fast ungdomligare och lättsammare. Nu beter sig Protoje som att han har upptäckt sin pappas skivsamling, en ganska typisk medelklassgrej att göra. Och det ska man inte sticka under stolen med - Protoje är inte alls så ghetto som han sjunger. Hans mor är advokat och hans far en gammal Calypsokung. Till en början fick han ganska mycket skit för sin rasta-image.

Så trots att jag gillar "Ancient future" till stora delar så hopaps jag att Protojes dagar som cratedigger är slut. Reggae från Jamaica mår bra just nu och han och Chronixx är förgrunsgestalterna som för utvecklingen framåt. Jag hoppas att nästa gång han släpper något så kan det vara mer "Future" och mindre "Ancient". 

/H

 

Fler blogginlägg från Hasan Ramic