Svar från Our legacy

Brita Zackari 09:35 24 Apr 2013

Det här svaret fick jag av Jockum Hallin på Our Legacy i måndags kväll. Tyckte dock inte riktigt att det besvarar alla de frågor som finns kring detta, samtidigt som det väcker en del nya, och jag ville ge honom en chans att svara på dom innan jag la upp det. Men vi har mailat lite fram och tillbaka och hans önskan var att jag lägger upp mailet i sin helhet och att eventuella följdfrågor hanteras separat, så då gör vi så. 

 
Hej Brita, 

Vad är bäst, tiga och låstas som ingenting eller valhänt försöka förklara våra upprörande bilder? 

Vi har alltid försökt ge fotografen som gör säsongens lookbook så stor frihet som möjligt. 
Vi väljer fotograf för att vi vill åt något specifikt just den är duktigt på att uttrycka. 
Vi försöker också låta så mycket som möjligt av den aktuella fotografens dna/stil/bildspråk följa med i det som går i press. 

När vi för ett par år sedan bad Viviane Sassen att fotografera vår kollektion med androgynitet som tema valde hon att fota den på kvinnlig modell. Vi fick tillbaka vackra bilder, mycket naket, men vi valde att publicera alla dem alla. De representerade hennes stil. http://www.ourlegacy.se/excerpts/sol-and-luna 

I samarbetet med Takashi Homma gav vi enkla direktionen att fotografera kollektionen på ett direkt, kalt och naturligt sätt. 
Då Takashi vanligtvis tar mycket naturbilder fick vi tillbaka mycket natur och blomster bilder. Vi valde även här att trycka dem. 

I vårens lookbook gav vi Todd Jordan uppdraget att fånga förklädnader. Kriminellas sätt att ibland klä sig strikt för att förbli under radarn, och polisens spanares försök att klä sig som nidbilden av kriminella för att smälta in. Att även försöka få med brott i de finare rummen typ "White collar crime", samt det smutsiga som sker i botten av den kriminella hierarkin. Kvinnan som figurerar på ett par utav bilderna är Todds ständiga följeslagare och fästmö Katherine. Han fotograferar henne ständigt, med kläder som utan. http://toddjordan.tumblr.com/image/45689586043 
I bildserien vi fick tillbaka från Todd var Katherine frekvent figurerande. Vi tolkar det som att hon är en utav spanarna, eller kanske polisens hjälpmedel för att infiltrera något eventuellt nätverk av skurkar. Åtminstone är det så vi tolkar Todds tolkning. Därför lät vi också hela storyn gå i tryck. 

Med ett någorlunda "modernt" sätt att återspegla könsrollerna borde givetvis Katherine ha varit den starka kvinnliga polisen, eller kanske en ung hänsynslös Griselda Blanco för den delen, med sin gubbe hemma väntandes i kalsongerna om man skall dra det lite längre, då med risk för att kapsejsa i totalt motsvarande riktning. 
Kommunikation är alltid på betraktarens villkor, här blir det särskilt tydligt då bilderna rycks ur sitt sammanhang.
Vi har sett på våra lookbooks som den övriga fotokonst och fotoböcker vi inspireras av och därför har vi valt att vara konsekventa med att ej "censurera" fotografernas verk, på gott och på ont.
Men, givetvis har vi ett ansvar som varumärke och företag, på alla plan. 
Att se till att våra kläder produceras under schyssta och klimatvänliga förhållanden, att vår personal mår bra och är friska men också att budskapet vi förmedlar utåt speglar företagets värderingar. 
Vi lyssnar och tar till oss kritiken
 
"Our Legacy-mannen" vill inte ha dig liggandes platt på magen.
Vi gillar dig på tårna, full av uttryck. 

Jockum 
 

 

Fler blogginlägg från Brita Zackari