_LITE OM MATEN

Brita Zackari 13:24 17 Jan 2012
Det här sitter lite långt inne för jag är absolut INTE en tränings-/hälsoperson. Men det är en grej som gnagt i huvet skitlänge och jag (och vi, förklaring på pronomen kommer längre ner) vill bara ha det sagt så jag har en url att hänvisa till nästa gång nån börjar snacka med mig om deras hembryggda vetegrässhots.
 

Jag har tänkt skitmycket på mat genom åren. Inte hur man lagar den, för det är jag rätt värdelös på. Men alla miljoner sätt det verkar finnas att få i sig näring på, och hur många av dom som är fel enligt alla som tror på nåt av dom andra miljoner sätten. Raw food, LCHF, extreme detox, flyvärdinnedieten, Camilla Läckbergs författardiet, south beach north face och så vidare. Ett tag hoppade jag på dom, har provat Atkins och stenåldersmat, lärt mig sakers glykemiska index utantill och stått med kladdiga fingrar och prickat in bloddroppar på en liten pappskiva i ett försök att ta reda på min blodgrupp så jag skulle kunna äta rätt enligt den (JA det finns en bok). Jag har t o m provat citronsaftkuren som gick ut på att man under tio dagar bara dricker citronjuice med cayennepeppar, utom till frukost då man dricker en halvliter saltvatten för att *rensa tarmen*, obs ej skämt. Och obs do not try at home, jag varnar er.

Jag blir GALEN på allt sånt. Och här kommer inte en utläggning om att man ska vara nöjd med sig själv som man är osv, för dels tycker jag att ni är smartare än att jag ska behöva säga det till er, dels kan jag fatta att man av vissa anledningar inte *är där*. För anledningen för mig att jag inte varit där förut är att jag varit så facking upptagen av all mat jag ska/inte ska äta att jag, ta-daa: blivit tjock. jag var som allra tjockast när jag jobbade på hälsokostbutik.

För så här är det: jag tror inte att man mår bättre om man är fallfrukterian. Jag tror att man blir helt jävla galen om man ska försöka leva ett vettigt liv och va härlig och hålla deadlines men får sitta där med sina biodynamiska alger när alla andra har fredagsöl. För då tror jag att det förr eller senare blir helt jäkla omöjligt att motstå den där nybakat-bröd-doften dom blastar ut från Pressbyrån och 7-11. Jag tror, och det är typ det enda jag på riktigt tar för en sanning i livet, att man mår bättre i det ögonblick man börjar skita i vad tusan man äter och börjar röra på sig i stället. Och det sjuka är: man* blir mycket smalare.

Så lyssna noga nu:

Jag och min man Kalle har snackat ihop oss. Och vi känner att vi behöver vara lite stränga. Vi tycker det är dags att vi slutar tänka på mat som en fiende. Nåt som måste tuktas och kontrolleras och vägas och räknas och packas in i olika små fack på en djupt sjuk tallriksdesign. Det är dags att vi slutar oroa oss för maten. För vi tror att det är oroandet som sabbar för oss. Ätandet blir tråkigt och kravfyllt, och så slutar det med att man äter en stripsmeny med två dipsåser och tänker att man ska börja sitt nya liv på måndag istället. Eller måndagen därpå? Eller efter påsk?
 
Mat ska vara nåt bra. Nåt som ger energi till maskinen kroppen. Det är inte kris om du käkar pizza en dag. Du kanske till och med BEHÖVER käka pizza. Om inte annat för att kunna sluta tänka på pizza hela tiden?
 
Vi säger BÖRJA ÄT. Ät mat. Ät sås och pasta helt utan fullkorn. Ät mackor med ost och gå och nalla köttbullar i kylskåpet. Doppa ostbollar i vitlökssås på Max råsent en natt efter Berns. Man får det. Det är inte maten i sig utan får besatthet av mat gör att vi blir olyckliga och inte i form. Inte i form går väl an, men olycklig är fan det absolut sämsta man kan vara.
 
Men (det finns ett men) några grejer måste man göra. Men OBS dom är superlätta att komma ihåg!
 
  • Ät saker som man fattar hur det gick till när dom blev till. Fisk tillexempel, det fattar man ju att det kommer från en fisk. Pepsi max? Helt jävla obegripligt. En brownie? Den bakar man. Smör, socker, kakao osv. Ja, man fattar typ. Hallonbåtar? Helt omöjligt. Smör, check. Lätta, wut?
  • Börja röra på dig. Kroppen är ett redskap för rörelse/använd det din mamma gav dig/trötta muskler är glada muskler/svett är kroppen som gråter av glädje.
  • Laga mycket mat hemma. Ät regelbundna tider. Ät tillsammans med folk du tycker om. Var glad.

PS. Gäller eventuellt inte om du är sjukligt överviktig eller har diabetes. Sånt kan inte vi. 


puss och kram/ Brita och Kalle

*Japp, det här gäller mig. Jag är den enda person som fanns tillgänglig för en vetenskaplig studie i detta. Jag var tjock förut. Så där så det blir gosigt på ryggen. 

 
11 Visa kommentarer (11)

Fler blogginlägg från Brita Zackari