Sauron bygger nytt i Göteborg

Björn Werner 13:02 23 Jun 2014

Saurons Öga ska bli 230 meter högt – minst. 
– Vi hade inte speciellt svårt att komma fram till här beslutet, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Förra onsdagen presenterades vinnaren på Älvrummet i Göteborg. Juryn fastnade för det 230 meter höga förslaget Saurons Öga.

– Jag gillade speciellt hur de jobbade med Lindholmsallén i sitt förslag och föreslog en park och flyttade bort trafiken. Sedan tycker jag om formen på skrapan, en fantastisk hyllning till ondskan. Att Saurons röda öga ska vaka över göteborgarna dag och natt på jakt efter Härskarringen ser vi som en stor tillgång för eventstaden Göteborg, säger stadsarkitekt Björn Siesjö och juryns ordförande.

Vissa delar av projektet har staden dock valt att lägga på is tills vidare. Arkitektbyråns nydanande förslag att spränga ett hål i Ramberget hela vägen ner genom kontinentalplattan för att skapa ett nytt Domedagsberg med evigt sprutande lava, rinnandes ned i en fruktansvärd helvetsflod ner genom Wieselgrensplatsen och ut i älven visade sig efter nogranna beräkningar kosta för mycket.

- Det är tyvärr en kostnadsfråga. Hur mycket vi än uppskattade förslaget med en aktiv vulkan i centralt läge finns det i nuläget inga kostnadseffektiva lösningar. Men vi utesluter inte att genomföra förslaget i ett senare skede, säger Björn Siesjö.

Saurons Öga beräknas stå klart till 2019 och kosta 1,9 miljarder kronor och blodet från 2000 oskulder.

 

 

Fler blogginlägg från Björn Werner