Saker man kunde köpt istället för Nuon

Björn Werner 13:51 18 Apr 2014

Nuonaffären, även kallad ”Sveriges sämsta affär någonsin”, är mycket riktigt en sanslöst dålig affär. Regeringen hade ansvar för statligt ägda företaget Vattenfalls köp av energibolaget Nuon på runda slängar 100 miljarder. Det tog man inte. Istället för att se till att ärendet blev ordentligt utrett av den lilla verksamheten Näringsdepartementet och samordnat med Finansdepartementet, ryckte istället Maud, Anders och Fredrik på axlarna, klickade i ”Lägg i varukorgen” och tryckte på ”Köp”. Det skulle de inte gjort. Nuon var ett jättedåligt företag som snabbt tappade i värde och har lett till en förlust för Vattenfall på 30 miljarder kronor.

För att illustrera vilket riktigt, riktigt dåligt köp Nuon var, och varför regeringen verkligen förtjänar att bli hunsade i media fram till valdagen för detta, kommer här en illustration av saker som är värda ungefär lika mycket som 30 miljarder.

1) Alla skattehöjningar Socialdemokraterna vill införa till hösten

Sossarna vill slopa ungdomsrabatten på arbetsgivaravgifter. Det kommer kosta 14,8 miljarder i skatt för företagarna. De vill också slopa restaurangmomsen. Det kostar krogföretagarna ungefär 5,4 miljarder i skatt. De tänker också höja skatterna för höginkomsttagare, sänka taket för RUT med mera. Allt som allt klockar deras skattehöjningar in på 30 miljarder. Kul att tänka på vid framtida valdebatter om oansvarig politik. ”30 miljarder? Är det nåt att bråka om… Du menar det ni fumlade bort på Nuon-affären och inte vill ta ansvar för?”, kan man tänka då.

2) 20.000 nya lärare i 4 år

Om man lite schablonmässigt räknar med att en lärare inklusive arbetsgivaravgift kostar ca 32.000 kronor i månaden. Visst, räknar inte med kostnad för utbildning etc, men ni fattar grejen. Massa lärare.

3) 20.000 sjuksköterskor i 4 år

Se samma resonemang som ovan.

4) Minst 150 små öar i Karibiska havet

Bara att välja och vraka på min personliga favoritsida Private Islands Online!

5) Hela företaget Spotify

Värderades till 35 miljarder förra året.

Fler blogginlägg från Björn Werner