Nöjesguidens bloggare blev GT-reporter för en dag

Björn Werner 16:51 26 Jun 2014

Bortvända blickar, hårda ord men för en rimlig timpenning. Men även sympati, värme och hjälpsamma förslag om hur man kan leva ett värdigare liv. Efter en häftig debatt om journalistiken ekonomiska förfall i Västsverige de senaste veckorna tog Nöjesguidens bloggare reda på hur man bemöts som lokaljournalist på Göteborgs gator - genom att under en dag agera GT-reporter.

Journalistyrket är hårt ansatt, framförallt för anställda på papperstidningar. Förra veckan meddelade Stampen Media Group att de ska skära ner på 60 journalistplatser, varav 40 på Göteborgsposten. Samtidigt utbildas allt fler personer till yrket. För många väntar ett otryggt arbetsliv med vikariat hos mindre noggräknade tabloidtidningar med tvivelaktiga arbetsmetoder. För många ett öde så obehagligt att det är svårt att sätta sig in i. Nöjesguiden bestämde sig därför för att ta reda på hur det är att arbeta i en bransch på dekis. 

Enkelt klädd

Under ungefär tre timmar mitt på onsdagen satte sig Nöjesguidens bloggare Björn Werner på ett flertal platser i centrala Göteborg. Han var klädd i enkla kläder, en svart skjorta, träningsoverallbyxor och en sjal. Reaktionerna var väldigt blandade mellan sympatiyttringar och avsky.

- Många som jag fått ögonkontakt med har vänt bort huvudet. En del har svurit eller fräst åt mig. Men det pendlar mellan en känsla av tragik och värme. Många kommer fram och pratar med en och undrar om jag är från Göteborg, säger Björn Werner.

- Jag kom snabbt in i en känsla av att inte vara värd så mycket. När folk svarade på mina enkäter om namnet på den nya skrapan blev jag glad men även lite skamsen, säger Björn Werner

En del romer på stan försökte hjälpa honom och lära honom andra sätt att få ihop pengar på.

- En kvinna föreslog för mig att jag borde panta burkar i stället och en handikappad kille gav mig pengar och visade en bild på en man som han tyckte var lik mig. Han berörde mig verkligen, säger Björn Werner.

"Mycket kärlek"

Bortsett från en del negativa kommentarer fick Nöjesguidens bloggare även många uppmuntrande och hjälpsamma reaktioner.

- Det finns mycket medmänsklighet och kärlek i Göteborg. Det är alltid fint att se, då papperstidningsfrågan ofta väcker andra rubriker än de lustfyllda, säger Björn Werner.

De korta enkät som Nöjesguidens bloggare fick ihop under reportaget skänktes sedan vidare till GT.se.

 

Fler blogginlägg från Björn Werner