FFS, Pausat Kaffe, lägg av!

Björn Werner 15:14 31 Mar 2013

Jaha, nu har några caféer i Göteborg med Pavement som första namn hoppat på den sinnesslöa trenden "Pausat Kaffe". Du glider in, köper en kopp kaffe till dig och istället för att vaska bjuder du bort en kopp till som skrivs upp på en griffeltavla och kan lösas in av  folk som har det sämre ställt än du men trots det vill ha sig lite kaffe. Motiveringen:

"Ibland har man inte råd med en kopp kaffe. Nu är det problemet ur världen. Vi på Espressobaren Pavement har fäst blicken på problematiken med utanförskap och segregation och gått först ut först i Göteborg med “bjudkoppen”."

Det kanske låter jättebra och härligt men det är det alltså inte. Det är Corporate Social Responsibility när det är som allra, allra sämst. För i helvete. Har du lite pengar är det inte just den där härliga koppen hipsterkaffe på andra lång som kommer att få ditt liv på rätt sida. Är det vad vårat samhälle ska regrediera till? Sänka skatterna på bekostnad av välfärden så att vi med pengar har råd att ge kaffe till folk som på grund av det nedmonterade välfärdssystemet har det sämre ställt? Det som behövs är knappast ett paralellsamhälle där folk som lever på oacceptabla ekonomiska nivåer ska glädjas över innerstadsallmosor. Det som behövs är minskade klyftor. Och för att nå dit är inte social stigmatisering där det blir smärtsamt tydligt att vissa i Sverige 2013 inte ens har råd att dricka kaffe ett steg i rätt riktning.

Och om de där 20 kronorna verkligen bränner i din ficka och du känner att du måste ge dem till något gott ändamål - ge dem till en riktig organisation som arbetar med att hjälpa folk i nöd. Inte verksamheter som försöker maskera det faktum att de hittat ett nytt sätt att kunna sälja mer brunfärgat vatten man blir pigg av, som ju är deras AFFÄRSIDÈ.

 


UPPDATERING

Ett försök att samla ihop debatten so far hittar ni här, i inlägget Pausat Kaffe del 2. Fortsätt gärna läsningen där!

Fler blogginlägg från Björn Werner