RIP James Avery: De fem bästa Uncle Phil-scenerna

Amat Levin 15:37 9 Jan 2014På nyårsafton 2013 dog skådespelaren James Avery, känd som rösten bakom Shredder i Teenage Mutant Ninja Turtles, men framförallt som Uncle Phil i The Fresh Prince of Bel Air. Uncle Phil var, bland väldigt hård konkurrens, en av de bästa karaktärerna i serien och fungerade lite som en extrapappa för många av oss som växte upp på nittiotalet. Jag kunde självklart inte låta hans död passera utan att lista hans fem bästa scener i The Fresh Prince of Bel Air.

Bubblare: Carlton tar amfetamin

Scenen där Carlton tar amfetamin och fuckar ur på dansgolvet är fantastisk i sig själv. Men det är i den efterföljande, när det visar sig att drogerna kom från Will, som Uncle Phil får visa sin bredd – sträng och förlåtande på samma gång.

5. Will, Phil och Malcolm

Första avsnittet på den första säsongen sätter prägeln på hela serien. Det tidiga nittiotalet var fyllt av Malcolm X-renässanser, ”keep it real”-tankar och frågeställningar om huruvida man automatiskt sålde ut om man som svart gjorde en ekonomisk eller kulturell klassresa. I den här scenen visade Uncle Phil att det inte fanns några motsättningar mellan att vara framgångsrik och att vara äkta.

4. Random Selection

För att fortsätta på samma tema: en sak jag alltid har uppskattat med The Fresh Prince of Bel Air är att den, trots att den till störst del är en tramsig komediserie, inte är rädd för att ta upp seriösa ämnen som många av de unga tittarna säkert funderar på. I det här fallet strukturell diskriminering. Uncle Phil får tillfälle att läxa upp både poliser och sin bortskämda/naiva son.

3. Vote Philip Banks

Uncle Phil har ställt upp i valet som Superior Court Judge och Will tar saken i egna händer och ”hjälper till” genom att klippa ihop en egen valfilm. Och som någon skrev i YouTube-klippets kommentarsfält: hur sjukt är det att Will typ uppfann .gif-en i och med den där valfilmen?

2. Pool Hall Hustle

Ett återkommande tema i The Fresh Prince of Bel Air är Uncle Phils bakgrund som bondpojke och ghettoungdom. Med orden ”break out Lucille” demonstrerar han att han fortfarande kan sina gamla knep.

1. Will, Phil och den återvändande pappan

Avsnittet där Wills pappa kommer tillbaka är kanske seriens allra bästa. Pappan, som i serien övergivit Will i tidig ålder, återvänder, lovar att nu vara en del av sin sons liv innan han sviker igen genom att banga på en road trip han har lovat honom. In kommer Uncle Phil som ger pappan en välbehövlig lektion i vad faderskap innebär. Såg den här scenen nu och blev fan rörd igen. Sjukt känslosam för alla som har varit med om något liknande. Bonusfakta: Will Smith improviserade fram hela sin rant i slutet, genom att inspireras av egna erfarenheter. Det är antagligen det som gör den här scenen så levande och genuin.

Fler blogginlägg från Amat Levin