Polisens dödsskjutningar, mediers avbildning och #iftheygunnedmedown

Amat Levin 16:29 11 Aug 2014Det är fortfarande extremt farligt att vara svart i USA. För en knapp månad sedan stoppade 43-årige Eric Garner ett slagsmål och blev själv sedan närmad av New York-polisen. De övermannade honom, tog ett så kallad chokehold (ett grepp som NYPD har bannlyst sedan 20 år) och slängde ned honom på marken. Trots att Garner hade astma och sa att han inte kunde andas höll polisen fast honom i greppet. Obduktionen visade att Garner varken var full eller drogpåverkad, som media spekulerade om, och dog av en hjärtattack till följd av den hårdhänta behandlingen.

Nu i lördags var det dags igen. 18-åriga Michael Brown var på väg till sin mormor när han av ännu oklar anledning hamnade i ett bråk med en polis som försökte arrestera honom. Brown ska ha knuffat polisen som svarade med att skjuta honom. Enligt vittnen ska Brown då ha vänt sig om och sträckt upp sina händer innan han av smärtorna föll till marken. Då ska polisen ha närmat sig Brown, som var obeväpnad, och skjutit ihjäl honom. Exakt hur många skott som avlossades har inte avslöjats ännu, men enligt Jon Belmar, polischef i St. Louis, var det ”more than just a couple”.

Michael Brown-fallet är så pass färskt att omständigheterna kring dödsskjutningen fortfarande utreds. Men det vi redan nu kan se är att amerikansk media traditionsenligt gör sitt bästa för att utmåla offret som någon slags thugifierad gängmedlem. Bilden ovan har använts i rapporteringen kring Brown och på vissa håll har de haft mage att kalla peacetecknet för en gängsymbol. Samma sak hände med Trayvon Martin. Varför kunde man se just denna bild användas?..… när bilder som de nedan fanns att tillgå i ännu större utsträckning?


Just därför har #IfTheyGunnedMeDown börjat trenda på Twitter och Instagram. Amerikanska svarta visar upp vilken bild medier hade använt i rapporteringen om just de hade blivit skjutna av polisen, och förklarar på så sätt hur lätt det är att förvränga bilden av svarta och i förlängningen plantera fröet hos tv-tittare att svarta = farliga.
Bonus:

Här kan man läsa om 20 obeväpnade svarta som har skjutits ihjäl av polisen.
 

Fler blogginlägg från Amat Levin